Ta teden pred 10 leti (29)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o neurju, ki je prizadelo Goriško

A

četrtek, 19. julija 2018 | 16:00

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o silovitem neurju, ki je prizadelo Gorico in bližnjo okolico. Članek je bil objavljen v torek, 15. julija 2008.

Kot kurja jajca velika toča je včeraj povzročila ogromno škodo v Gorici in bližnji okolici. Potolčenih je bilo na stotine avtomobilov, voda je zalila številne kleti, scefrano listje dreves in drugih rastlin pa je popolnoma prekrilo ceste in ulice. Neurje se je razbesnelo nad mestom okrog 12.40; najprej se je ulil dež, takoj zatem je začela padati toča, ki je klestila vejevje in silovito trkala po vozilih. Domala vsak avtomobil, ki je bil parkiran ob robu ulic ali pa je vozil po mestu, je bil poškodovan; strehe in sprednji pokrovi so bili po dvajsetminutni nevihti polni udarcev, ponekod so bila zrna toče tako velika, da so predrla tudi vetrobranska stekla in okna.
Neurje je zajelo mestno središče in Štandrež, sosednja Šempeter in Vrtojbo, medtem ko je le delno oplazilo Pevmo, Podgoro in Sovodnje, kjer je padlo le nekaj lednih zrn. V Gorici je toča oklestila vse drevorede, tako da so imeli avtomobilisti velike težave, saj so bile ulice izredno spolzke. Točo je spremljal gost dež; jaški, pred katerimi so se nabirala ledena zrna, niso uspeli požreti vse vode, ki je marsikje zalila cestišče, ponekod pa prodrla tudi v hiše. Z goriškega grada je tekel pravi hudournik in s sabo naplavljal ogromno količino toče; pred dvoriščem hiše, ki stoji med ulicama Alviano in Giustiniani, se je nabrala skoraj polmetrska plast ledenih zrn. Neurje je trajalo približno dvajset, ponekod trideset minut; takoj zatem so v gasilski kasarni prejeli na desetine telefonskih klicev.
Večinoma je šlo za veje, ki so padle na cestišče, ponekod je voda zalila kleti in poškodovala električna omrežja. Ker se je v žlebovih nabrala toča, je voda prodrla v poslopje Fundacije Goriške hranilnice v ulici Carducci in poškodovala strop. Gasilcem je pri odpravi posledic neurja priskočilo na pomoč tudi več ekip civilne zaščite
Po nevihti se je začelo ocenjevanje škode. Po mestu je bilo mogoče opaziti številne avtomobiliste, ki so si ogledovali udarce na svojih vozilih. Včerajšnje nevihte ne bodo pozabili niti lastniki avtomobilskih salonov iz ulice Terza armata; toča se ni usmilila niti ene avtomobilske znamke in po vrsti poškodovala razne toyote, fiate, renaulte, hyundaye in druge. Večina vozil je imela poškodovano streho in sprednji pokrov, nekaterim pa je toča razbila tudi reflektorje.
Župan Ettore Romoli je napovedal, da bo uprava zaprosila deželo za razglasitev izrednega stanja, saj je bila škoda ogromna. »Deželo bomo prosili, da naj pomaga pri odpravi posledic ujme,« je poudaril Romoli in pojasnil, da bodo prvo oceno škode podali med današnjim zasedanjem občinskega odbora.
Hudo uro so včeraj doživeli tudi v Štarancanu, Škocjanu in Tržiču, kjer se je okrog 15.30 vsul močan naliv in voda je zalila več kleti. V Marini Julii je silen veter podrl na desetin dreves; pokrajinska cesta št. 19 za v Gradež je bila več kot eno uro zaprta zaradi ciprese, ki je padla na cestišče in s sabo potegnila še telefonske kable. Gasilci so opravili več deset posegov, pri delu pa jim je pomagalo tudi sedem ekip iz Trsta. Včerajšnja neurja niso zajela Brd, medtem ko so hudo poškodovala vinograde pri Fossalonu, kjer je uničen tudi pridelek soje, koruze, sadja in zelenjave.
Posledicam neurja so klonili tudi prireditelji turnirja v malem nogometu v Gabrjah in prenesli vse včerajšnje tekme. Turnir društva Skala se bo tako nadaljeval oz. začel danes ob 19.15; skupno bo drevi na sporedu pet tekem. (dr)

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Virus Zahodnega Nila: prva okužba v goriški pokrajini

Z virusom Zahodnega Nila se je v Ronkah okužil moški

15. septembra 2018 | 11:43

Občutijo pomanjkanje javnih prevozov in tečaja italijanščine

V današnjem Primorskem dnevniku o težavah, s katerimi se spopadajo prosilci za azil v nekdanji karabinjerski vojašnici v Gabrjah

15. septembra 2018 | 09:22

»Lisička je prav zvita zver, v Sovodnjah ima svoj kvartir«

Mlada lisica se potika ob sovodenjskem Kulturnem domu

14. septembra 2018 | 08:22

Hrvaška z okrepljeno prisotnostjo

Na letošnjih Okusih ob meji

14. septembra 2018 | 09:39

Kolesarske steze »zamrznili«

Župan napoveduje, da bodo nove poti uredili ob zaključku gradbenih del na Korzu Italia

13. septembra 2018 | 10:47

Ta teden pred 10 leti (37)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o rekordu doberdobske večstopenjske šole

13. septembra 2018 | 16:00

Usodna slabost med vožnjo z družino

Moški umrl v Tržiču

11. septembra 2018 | 19:00