Znanje italijanščine med mladimi upada

V Novi Gorici poletna šola »Parla italiano« za mlade iskalce zaposlitve

A

sreda, 25. julija 2018 | 06:21

Poletna šola italijanščine v Novi Gorici (FOTO K.Ž.)

V Novi Gorici se je v teh dneh sklenila poletna šola Parla italiano, ki jo je organiziral Zavod Nefiks in v kateri so z začetnim tečajem italijanskega jezika ter projektnimi delavnicami mladim iskalcem zaposlitve in brezposelnim do 29. leta na Goriškem pomagali pri povečevanju zaposljivosti na trgu dela. Prvi tovrstni projekt v Novi Gorici sta sofinancirali slovenska država in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
»Takšne poletne šole lahko bistveno povečajo zaposljivost mladih, saj na delavnicah pridobijo nove spretnosti, znanja in veščine. Na projektnih delavnicah je veliko individualnega kariernega svetovanja. Skozi pogovor ugotovimo dejanske potrebe, ki jih imajo udeleženci. Vsakokratne delavnice so različne, ker se prilagajamo udeležencem tako, da od usposabljanja odnesejo res največ znanja, ki ga potrebujejo za doseganje svojih kariernih ciljev. Na poletni šoli smo sicer največ časa namenili učenju italijanščine,« poudarja podjetnica Adriana Lorenzutti, ki je vodila kreativne projektne delavnice z delodajalci, medtem ko je profesorica Lara Soban izpeljala začetni tečaj italijanskega jezika. Kot ugotavlja sogovornica, je namreč med mladimi na Goriškem zaznati upad znanja italijanščine. »To gre verjetno pripisati temu, da otroci in mladi ne gledajo več tako pogosto italijanskih programov, ampak se vse bolj osredotočajo na angleške programe in učenje angleščine. Glede na to, da živimo v neposredni bližini z Italijo, bi morala biti italijanščina ena prednostnih jezikov, ki bi se ga mladi učili. Nedvomno bi si z znanjem italijanščine povečali možnosti za zaposlitev tudi čez mejo ali se zaposlili v italijanskih podjetjih v Sloveniji, ki jih je čedalje več. Znanje italijanščine v veliko podjetjih na Goriškem predstavlja prednostno komponento za izbor kandidata. Ne nazadnje gre omeniti tudi možne oblike samozaposlitev ali ustanovitev drugih oblik gospodarskih družb, ki bi delovale čezmejno. Tako vidimo, da je v našem lokalnem okolju zanje italijanščine zelo pomembno, povpraševanje po kadru z znanjem italijanščine pa vsakodnevno,« izpostavlja Adriana Lorenzutti.
In katere veščine pri mladih na Goriškem delodajalci največkrat pogrešajo oziroma česa mladi o pričakovanjih delodajalcev največkrat ne vedo? Po besedah Lorenzuttijeve je v lokalnem okolju veliko pomanjkanja kadra za fizična dela v proizvodnih obratih, na trgu dela pa je opaziti veliko družboslovcev. »Delodajalci pri mladih iščejo napredna računalniška znanja, na primer oblikovanje spletnih strani, napredno znanje z bazami podatkov in podobno. K temu se dodaja dobro znanje italijanskega in angleškega jezika. Delodajalci si želijo tudi, da bi bili kandidati zainteresirani in pripravljeni na učenje,« našteva sogovornica in dodaja, da mladi težko samoiniciativno stopijo v stik z delodajalci in povedo, česa si želijo. »Z Zavodom za zaposlovanje poskušamo narediti most med iskalci zaposlitve in delodajalci ter skupaj poiskati pravi jezik. S tovrstnimi projektnimi delavnicami smo marsikateremu udeležencu pomagali do prve zaposlitve. Mladi velikokrat tudi ne vedo, da je veliko skritih delovnih mest. Skritih zato, ker jih je treba v skupnem pogovoru z delodajalcem šele odkriti oziroma ustvariti,« poudarja Adriana Lorenzutti, ki opaža, da so udeleženci tovrstnih projektnih delavnic visoko motivirani. »Glede na izkušnje, ki jih imamo, se udeleženci delavnic običajno zelo hitro zaposlijo«.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

četrtek, 26. julija 2018 | 10:38

Zanimivo!Da se ne bo morda tole morda nekoliko pretirano ukvarjanje z italijanščino še komu maščevalo,prednostni jezik v sloveniji je SLOVENŠČINA,tudi v italijanskih podjetjih v Sloveniji!!Pri tem pa ne bi bilo dobro pozabiti,da na italijanski strani-tudi v dvojezičnem področju-s slovenščino marsikje delajo dobesedno kot svinja z mehom!!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Prijeli tatova srečk

Tržiški karabinjerji so aretirali romunska državljana, ki sta kradla srečke in kovance

9. novembra 2018 | 19:43

Edino mesto v državi, ki ima Tita na freski

V zeleni dvorani novogoriške občinske stavbe

10. novembra 2018 | 09:18

Terensko vozilo zbilo žensko pred štandreško lekarno

V nesreči se je zelo hudo poškodovala

8. novembra 2018 | 19:17

Po dveh »biksih« v enem mesecu začasno zaprli pivnico

V nedeljo se je pod vplivom alkohola v prepir vpletlo dvajset obiskovalcev lokala

9. novembra 2018 | 07:19

Cesta bo zaprta vsaj leto dni

Zaradi sanacijskih del zaprli občinsko cesto nad Doberdobskim jezerom

8. novembra 2018 | 08:15

Stekla kampanja cepljenja proti gripi

Za moške in ženske nad 65. letom starosti je cepljenje brezplačno

8. novembra 2018 | 10:21

Ta teden pred 10 leti (45)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici

8. novembra 2018 | 16:00