Pod Krasom neznana reka

Jamarji so močan vodni tok zaznali tako v jami s človeškimi ribicami pri Komarjih kot tudi na dnu 110 metrov globokega Rikijevega samarja pri Poljanah

A

ponedeljek, 6. avgusta 2018 | 06:21

V jami pod Komarji so odkrili nov rov, kjer je pretok vode zelo močan

Pod goriškim Krasom naj bi tekla neznana reka, ki naj bi bila povezana s Sočo in Timavo. Jamarji jo iščejo že vrsto let, na podlagi raziskav iz zadnjih tednov pa so vse bolj prepričani, da zares obstaja.
Jamarji so pred nekaj tedni začeli izvajati študijo v sodelovanju s tržaško univerzo, v okviru katere ugotavljajo, kam pravzaprav odteka voda iz Doberdobskega jezera. Člani speleološkega društva Amici del Fante so skupaj s Kraškimi krti in speleologi iz ronškega združenja Lindner v požiralnik na jugovzhodni strani jezera (nedaleč od nekdanje gostilne) vlili 300 gramov floresceina. Prisotnost snovi so zatem preverili s 166 analizami, ki so jih izvedli v jezercih pri Močilih v Selcah, v Prelosnem jezeru, pod Sabliči, pri Moščenicah in na stranskih izvirih Timave. Floresceina na koncu niso našli ne pri Močilih ne v Prelosnem jezeru, medtem ko se je pojavil v jami pri Komarjih; zelo nizko koncentracijo snovi so ugotovili tudi pri Moščenicah in v vodi, ki prihaja na površje iz izvira Sardoč pri Štivanu. V okviru raziskovalnega projekta sicer iščejo način, da bi izboljšali zdravstveno stanje Doberdobskega jezera, ki je zlasti v poletnih mesecih ogroženo zaradi hitrega odtekanja vode. Nosilec projekta je konzorcij za bonifikacijo posoške ravnine, ki mu je dežela za izvedbo projektnih dejavnosti dala na razpolago 116.000 evrov.
Pri raziskovalnem delu sodeluje Matteo Cavanna iz združenja Amici del Fante, ki pojasnjuje, da so pred dnevi obiskali jamo pri Komarjih in obenem tudi v Rikijev samar na Poljanah. »V jami pri Komarjih smo ugotovili prisotnost dveh rovov; eden je usmerjen proti severu in je verjetno povezan z Doberdobskim jezerom, na južni strani pa je rov po vsej verjetnosti povezan z Golobjo jamo med Štivanom in Medjevasjo,« pojasnjuje naš sogovornik in opozarja, da je v jami pri Komarjah pretok vode zelo močan, zaradi česar so jamarji vse bolj prepričani, da gre za podzemno reko, ki je povezana s Sočo; najverjetneje teče tudi pod Rikijevim samarjem (jama je globoka 110 metrov) in Doberdobskim jezerom. Voda pri tem naj bi se ne pretakala skozi geološke plasti, temveč skozi prave rove in galerije.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Prijeli tatova srečk

Tržiški karabinjerji so aretirali romunska državljana, ki sta kradla srečke in kovance

9. novembra 2018 | 19:43

Edino mesto v državi, ki ima Tita na freski

V zeleni dvorani novogoriške občinske stavbe

10. novembra 2018 | 09:18

Terensko vozilo zbilo žensko pred štandreško lekarno

V nesreči se je zelo hudo poškodovala

8. novembra 2018 | 19:17

Po dveh »biksih« v enem mesecu začasno zaprli pivnico

V nedeljo se je pod vplivom alkohola v prepir vpletlo dvajset obiskovalcev lokala

9. novembra 2018 | 07:19

Cesta bo zaprta vsaj leto dni

Zaradi sanacijskih del zaprli občinsko cesto nad Doberdobskim jezerom

8. novembra 2018 | 08:15

Stekla kampanja cepljenja proti gripi

Za moške in ženske nad 65. letom starosti je cepljenje brezplačno

8. novembra 2018 | 10:21

Ta teden pred 10 leti (45)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici

8. novembra 2018 | 16:00