Začasna meja

Razstava pred novogoriško knjižnico

A

sreda, 5. septembra 2018 | 12:46

Razstava v Novi Gorici (BUMBACA)

V torek sredi sončnega jutra sta se ob zgradbi novogoriške knjižnice zbrali dve desetini oseb. Udeležile so se odprtja razstave z naslovom »Začasna meja. Življenje in hrepenenje v Coni A (1945-1947)«, ki na dvajsetih privlačnih in solidno zgrajenih panojih spominja na obdobje tik po koncu druge svetovne vojne, ko meja med Italijo in Jugoslavijo še ni bila zarisana. Kasnejša demarkacijska črta je nato trajala do Osimskih sporazumov. Po 12. juniju 1945 je velik del Primorske bil začasno razdeljen na dve Coni, A in B. Za mlajše generacije zapišimo, da ne gre enečaiti teh dveh con s tistima dvema (tudi A in B), ki sta zaobjemali Svobodno tržaško ozemlje do leta 1954.
Povojni Coni A in B sta prenehali obstajati kot posledica sklepov pariške mirovne pogodbe, ki so jih sprejeli pozimi leta 1947, uresničili pa septembra istega leta. Od junija 1945 do pomladi leta 1947 so se na ozemlju Cone A in deloma tudi Cone B ter v Ljubljani odvijale množične manifestacije, ki so dokazovale voljo prebivalstva, da ga politične in vojaške velesile priključijo Jugoslaviji. Bili so težki in hkrati navdušujoči časi, ki so se izpeli z uspehom in hkrati neuspehom. Rapalska meja je sicer bila zbrisana, ni pa uspela želja po 7. Republiki, ki naj bi zaobjemala Primorsko do Soče in Tržaškega zaliva. Razstavljeni so veliki posnetki z goriškega Travnika, iz Škabrijelove ulice, Ajševice, Solkana, Trsta in Istre.
Redko videne ali celo objavljene so fotografije, ki prikazujejo zavezniške vojake, njihovo opremo ter vozila in seveda bodečo žico, zarisano demarkacijsko črto in slavoloke. Slednje so krajevni odbori organizirano postavili predvsem pred obiskom mednarodne komisije na Krasu, na Goriškem in v Posočju. Prišla je preverjat stanje »na terenu«. Morda bi bilo zanimivo, ko bi bili ob pripravah na razstavo oblikovalci pobarali koga tudi čez mejo.
Štirje fotografi, med njimi Edi Šelhaus in Mario Magajna, so tedaj ustvarili neverjeten fond dokumentov, od katerih jih bo okrog petindvajset na ogled dolgo časa v Novi Gorici. Urnik razstave je neomejen, saj je postavljena na prostem. Odprli so jo s pozdravnimi nagovori Vladimir Perunčič, direktor Goriškega muzeja, Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine, in novogoriška podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

sreda, 5. septembra 2018 | 16:43

Jugoslovanska vojska je osvobodila Trst,ki bi ji zato po mednarodnem vojaškem pravu-kot osvoboditelju,kateremu po njem pripada- MORAL pripasti,vendar zaradi različnih razlogov ni zato je KRIVIČNO v Italiji,še bolj krivična(demografsko) je bila rapalska meja,do katere ozemlje do nje pa si kljub temu Italija še zmeraj skrivaj lasti,oziroma upa,da ga bo kdaj dobila nazaj,če bodo morda osamosvojene bivše (jugo)republike razpadle zato tudi podeljevanje državljanstva ljudem živečim na tem območju!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Cesta bo zaprta vsaj leto dni

Zaradi sanacijskih del zaprli občinsko cesto nad Doberdobskim jezerom

8. novembra 2018 | 08:15

Stekla kampanja cepljenja proti gripi

Za moške in ženske nad 65. letom starosti je cepljenje brezplačno

8. novembra 2018 | 10:21

Ta teden pred 10 leti (45)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o okupaciji slovenskega višješolskega centra v Gorici

8. novembra 2018 | 16:00

Cesta skozi Dol spet odprta

S pobočja Varde odstranili odlomljene skale

7. novembra 2018 | 10:42

Je Atila porušil kavarno?

Po burni razpravi odobrili spremembo proračuna v višini 1,2 milijona evrov

7. novembra 2018 | 12:14

Obvoz speljali kar čez Gradino

Podjetje Anas preusmerja avtomobiliste na makadamsko cesto, ki je zaprta prometu

7. novembra 2018 | 08:23

V Italiji ga čaka osem let zaporne kazni

Uspešna preiskava goriških policistov in javnega tožilstva

7. novembra 2018 | 06:22