Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

V torek v obtok novi bankovec

22. sep. 2014 | 17:12
Dark Theme

Na tržaškem sedežu Banke Italije so predstavili novi bankovec za deset evrov iz serije Evropa, ki bo prišel v obtok jutri, 23. septembra. Italijanska centralna banka je v zadnjih tednih priredila več informativnih srečanj, na katerih so predstavili novi bankovec, za katerega so značilni novi zaščitni elementi in večja trpežnost.
Novi bankovec bo zaradi novih zaščitnih elementov težje ponarediti, njegova življenjska doba pa bo daljša. Zaščitni elementi so reliefni tisk z rahlo izbočenimi črticami ob levem in desnem robu, portret Evrope v vodnem znaku ter simbol evra na varnostni niti. Nova sta tudi večdelni hologram z oknom in portretom Evrope ter smaragdno zelena številka, na kateri se ob nagibanju bankovca pojavi svetlobni val; številka poleg tega spreminja bravo iz smaragdno zelene v temno modro.
Oba nova bankovca iz serije Evropa, za pet in deset evrov, sta prevlečena s posebnim premazom, zaradi katerega sta bolj trpežna. Datum umika starih bankovcev iz obtoka še ni določen, napovedan pa bo daleč vnaprej, zagotavljajo pri Banki Italije in Banki Slovenije. V evrsko območje je 1. januarja letos vstopila Latvija, 1. januarja 2015 pa bo kot 19. država na vrsti Litva.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava