Torek, 09 april 2024
Iskanje

Salon pohištva v Milanu navdušuje

16. apr. 2015 | 16:18
Dark Theme

V teh dneh se v Milan zgrinjajo horde ljudi z vseh koncev sveta. Pa ne zaradi mednarodne razstave Expo, ampak zaradi tradicionalnega Salona pohištva, ki letos beleži 54. izdajo. Osrednje prizorišče pohištvenega salona je sejmišče Rho, dogaja pa se še na drugih prizoriščih; od 14. do 19. aprila naj bi se zvrstilo približno 400 različnih dogodkov. Po nekaterih napovedih bo sejem, na katerem se predstavlja več kot dva tisoč razstavljavcev in 700 mladih oblikovalcev, obiskalo 350 tisoč obiskovalcev iz 160 različnih držav, tokratna izdaja pa je posebna, ker je uvod v težko pričakovano mednarodno razstavo Expo.
Na sejmu v italijanski prestolnici mode in oblikovanja se ti tudi po več kot desetletnem obiskovanju še vedno zdi, kot bi bilo prvič, ko na dobro znanih razstavnih prostorih odkrivaš nove trende in izdelke. Na obrobju Milana že v jutranjih urah mrgoli ljubiteljev lepega. Prve dni je sejem namenjen arhitektom, oblikovalcem, trgovcem in vsem tistim, ki so tako ali drugače povezani s pohištvom ali oblikovanjem. Konec tedna pa si osnovne smernice v pohištveni industriji običajno lahko ogleda tudi širša raja.
In katere so osrednje novosti, ki jih je mogoče videti v vseh večjih in trendovskih pohištvenih salonih? Številni oblikovalci so se pri svojih izdelkih zgledovali po velikih mojstrih, kot sta bila Sottsass in Le Corbusier in kot sta še vedno živeča Alessandro Mendini in Mario Bellini. Za tiste, ki so radi udobno zleknjeni v zofi, naj povemo, da letošnji trendi niso po njihovi meri; podjetja se predstavljajo z zofami, ki imajo sedišče manj globoko, kar pa zahteva bolj pokončno držo. Italijanski kralj sedežnih garnitar Moroso, ki že leta sodeluje z najboljšimi oblikovalci na svetu, med katerimi je najbolj znana Patricia Urquiola, potrjuje svojo tesno vez z arhitekturo. Letos podjetje predstavlja zofo, ki jo je za kolekcijo 2015 oblikoval Ron Arad in so jo poimenovali Glider. Gre za zofo, ki navdušuje z mehkimi, zaokroženimi linijami, po katerih telo kar samo zdrsi v udobje. Podjetje Thonet predstavlja podaljšan naslanjač 808, ki je reinterpretacija komercialno zelo uspešnega novega stola številka 808. Njegova značilnost je oblikovalsko poigravanje med dvema nasprotjema - zaščitno lupino in odprtostjo. Tu so še pohištveni sistemi. Italijanski oblikovalec Francesco Rota je za podjetje Paola Lenti predstavil pohištvene sisteme, ki so oblečeni v tkanino, mogoče pa jih je pritrditi na steno ali postaviti samostoječe kompozicije.
Ker letošnji pohištveni salon združuje tudi bienalni sejem svetil Euroluce, je veliko razstavnih paviljonov posvečenih svetilom. Velike novosti predstavljalo podjetja, kot so Artemide, Flos, Foscarini ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava