Petek, 29 marec 2024
Iskanje

Z družabnimi omrežji v boj proti finančni krizi

17. apr. 2015 | 17:38
Dark Theme

V finančnih težavah je vse več srednjih in malih podjetij, brezupen položaj pa je marsikoga pahnil na rob preživetja. In čeprav je vzdušje v italijanskem gospodarstvu nekoliko boljše kot prva leta po izbruhu krize, to še ni dovolj dobro. O tem, kako doseči zagon gospodarstva in kako z enostavnimi protikriznimi ukrepi pomagati malim in srednjim podjetjem, je beseda tekla na četrtkovem posvetu na IV. pomolu, kjer je predaval priznani podjetnik, poslovni motivator in pisatelj Paolo Ruggeri. Predavanje, na katerem so zabeležili odličen obisk, kar potrjuje tezo o tem, kako pomembna so za podjetnike motivacijska srečanja, so organizirali ZKB, SDGZ z Euroservisom in družba Open Source Management FJK. Predavatelj, ki je prepričan, da se v krizi rojevajo najboljše ideje, je pozval k povezovanju, iskanju preprostih in sodobnih rešitev ter iskanju sinergij. Z nami je na kratko spregovoril o protikriznih ukrepih in predvsem o tem, kako bi mala in srednja podjetja lahko dosegla uspeh v svojem poslu.
Kakšne nasvete bi dali podjetnikom, ki so se znašli v začaranem krogu gospodarske krize?
Po mojem bi vsak podjetnik moral podrobno analizirati razloge za krizo znotraj podjetja. Nato bi moral izstopiti iz t.i. cone ugodja in začeti sanjati o uspehu. Če je podjetnik strasten do svoje ideje, so sanje bolj jasne, duh dvignjen, osredotočenost jasna in vizija odlična. Biti strasten v tem smislu pomeni biti zagnan, osredotočen in neustavljiv. Strast do nečesa se začne tam, kjer se energija konča.
Bržkone je potreben tudi pogum?
Nedvomno. Pogum je potreben tudi pri sprejetju odločitve, da je napočil čas za spremembo našega razmišljanja. Pogosto smo preveč konservativni in razvajeni. Mnogi ljudje so prepričani, da ni treba živeti drugače, kot so včeraj.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava