Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Dobiček in dividenda za Čedajsko ljudsko banko

2. maj. 2016 | 18:16
Dark Theme

Na občnem zboru čedajske ljudske banke (Banca popolare di Cividale) so člani potrdili bilanco, ki izkazuje rekorden poslovni dobiček in po nekaj letih spet omogoča izplačilo dividend delničarjem, izvolili pa so tudi delno prenovljen upravni svet bančnega zavoda. V novo upravo je bil s 1612 glasovi (na skupnih 1800) v predstavništvu delničarjev nekdanje goriške Kmečke banke izvoljen tudi Livio Semolič, sicer deželni tajnik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki je v upravnem odboru prevzel mesto Karla Devetaka.
Na občnem zboru banke, ki se ga je osebno udeležilo 980 delničarjev preko pooblastil pa nekaj več kot 1800, so se člani na predlog upravnega odbora odločili za odškodninske tožbe proti družbi Tabogan in tedanjim upraviteljem zaradi domnevno napihnjenih in neupravičenih stroškov pri gradnji novega sedeža banke v Čedadu. Odškodninska tožba je vredna 11,6 milijona evrov.
Čedajska banka, ki bo julija letos praznovala 130. obletnico ustanovitve, je v letu 2015 zaključila poslovanje z najboljšim rezultatom v vsej svoji zgodovini, je naglasila predsednica ob navedbi, da je poslovni dobiček lani znašal 24,1 milijona evrov, kar je upraviteljem omogočilo občutno premoženjsko in likvidnostno utrditev. K pozitivnemu rezultatu je bistveno prispevala izredna finančna operacija, ki so jo izvedli v lanskem letu, ko je Čedajska banka prodala svoj delež v Centralnem zavodu italijanskih ljudskih bank in s tem unovčila 96 milijonov evrov, od tega pa kar 62 milijonov plusvalence glede na svoj čas vplačano nakupno ceno.
Dobiček je upravnemu svetu omogočil, da je občnemu zboru predlagal izplačilo dividende v vrednosti 0,30 evra na delnico.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava