Na Dunaju istrski teran za skoraj 50 evrov

Dnevnik: Ne pomnimo, kdaj je bila Slovenija v Bruslju tako nepopustljiva

A

četrtek, 19. januarja 2017 | 10:03

Steklenica istrskega terana na Dunaju stane skoraj 50 evrov

Medtem ko se Slovenci in Hrvati prepirajo o zaščiti terana, se hrvaški teran prodaja že v raznih evropskih državah. Istrski vinar Roxanic tako na Dunaju prodaja steklenico terana za kar 49,90 evra. Zanimivo, da istrski teran prodajajo ob tokaju, ki ga s tem imenom tržijo lahko le Madžari. »Ne pomnim, kdaj smo bili Slovenci pred evropsko komisijo tako nepopustljivi kot v zvezi s teranom. Zdi se, da je vsega krivo to, da se teranski boj bije s Hrvati in je to na neki način kompenzacija bitke za mejo. Če bi do spora prišlo z Italijo, ne bi bili tako zagnani in bi veliko prej stisnili rep med noge. V boju s Hrvaško je treba iti do konca, čeprav gre le za vino. Navsezadnje se nismo borili za tokaj, pa naš ni imel prav nobene zveze z madžarskim. Vsem je tudi jasno, da peneče se vino iz Radgone ni več šampanjec, čeprav je narejeno po enaki metodi kot tisto iz Šampanje,« je medtem v Dnevniku zapisala Mateja Hrastar. Kar zadeva teran in refošk, je zmešnjava stara nekaj stoletij, saj se začne že z Rimljani, in ni znano, kaj je mislil Plinij, ko je opisoval, da je cesarica Livija za dobro kri rada pila »pucinum«, gosto rdeče vino tam nekje s Krasa, iz Istre ali Furlanije. Od tedaj se je to vino imenovalo vse od terana, refoška do kraškega refoška, istrskega terana, nanj pa so bili v zgodovini ponosni tako Furlani kot Kraševci in Istrani.
Hrvaško-slovenski spor glede zaščite terana je po prepričanju hrvaškega poslanca v evropskem parlamentu in nekdanjega dolgoletnega predsednika istrske županije Ivana Jakovčića povsem nepotreben. Kot je Jakovčić za Slovensko tiskovno agencijo povedal ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta, gre za vprašanje istrske identitete.
 Jakovčić je povedal, da ima toliko slovenskih prijateljev, ki so »popili toliko terana v Istri« in kupovali vino pod imenom teran pri istrskih vinarjih. Po njegovih besedah ima celo prijatelje s Krasa, ki so prihajali na sejem Vinistra v Poreču s »svojim odličnim kraškim teranom« ter tekmovali za priznanja skupaj z istrskim teranom.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Na ljubljanskem letališču rast potniškega prometa

Maja letos 15 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani

17. julija 2018 | 15:30

Križan Marjan Gustinčič prisega na biološko hrano

Obiskali smo trgovino Naturalia, ki se ponaša z bogato izbiro bioloških izdelkov

13. julija 2018 | 14:00

V Sloveniji dodatna proizvodnja cliov

V Revozu, podjetju za proizvodnjo Renaultovih vozil v Novem Mestu

11. julija 2018 | 19:15

Slovenija za las pred Italijo

Lestvica najbolj inovativnih držav na svetu

11. julija 2018 | 10:10

Ne zamuja dobrih 40 odstotkov

Podjetja v FJK se držijo plačilnih rokov

7. julija 2018 | 08:20

»Pustite nam startati«

Zadružne banke skrbi namera o spreminjanju bančne reforme

6. julija 2018 | 17:49

Gospodarske priložnosti v Srbiji

Srečanje na trgovinski zbornici za podjetnike

27. junija 2018 | 19:35