Sobota, 13 april 2024
Iskanje

»Slovenci v Italiji rabimo preobrat«

23. jun. 2017 | 18:18
Dark Theme

Na sedežu Zadružne kraške banke na Opčinah bo v ponedeljek, 26.6. ob 18.30 občni zbor Slovenskega deželnega gospodarskega združenja. Skupščina ne bo volilnega značaja, pač pa bo priložnost za obračun dejavnosti združenja v preteklem letu in za soočenje o njegovih načrtih ter razvojnih smernicah, beseda pa bo tekla tudi o »zdravstvenem stanju« našega gospodarstva. O tem in še o marsičem drugem smo se pogovarjali s predsednikom SDGZ Nikom Tenzejem. »Naše analize kažejo, da je treba premostiti dosedanji pojem manjšinskega gospodarstva. Danes moramo namreč govoriti o gospodarskem okolju, ki sega Trsta do Kopra in Sežane, najprej do Gorice, Nove Gorice in Trbiža,« pravi Tenze, po katerem je »zdravstveno stanje« SDGZ še kar dobro.
Če je »zdravstveno stanje« SDGZ dobro, kaj pa splošno politično, kulturno in družbeno stanje med Slovenci v Italiji?
Naša manjšina je utrpela velik tudi moralni udarec s to ne samo gospodarsko krizo, ki je razkrila vse naše šibkosti in kritične točke. Rabimo preobrat na vseh področjih.
Imate v mislih »šok terapijo« ali nekaj podobnega?
Ne bi govoril o terapijah in podobno, temveč o nujnosti preobrata. Šestdesetletniki bi se morali umakniti z vodilnih položajev in bolj zaupati mladim. Takšne izbire bi lahko oznanile nove čase, ki jih vsi potrebujemo. Ponavljam: ne samo v gospodarstvu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava