Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Podjetja in delo v času 4.0

5. dec. 2017 | 18:15
Dark Theme

Kdo bo povedal varilcu, potem ko 30 let vari v ladjedelnici, da se mora, če le hoče ohraniti svoje delovno mesto, dodatno izobraževati? Kaj pa taksistu, ki je komaj končal odplačevati 20-letno posojilo za nakup dragega dovoljenja, da ne bo več potreben, ker bodo avtomobili krožili brez voznikov?
Do tega naj bi ne prišlo ravno jutri, toda »kmalu,« so ocenili udeleženci okrogle mize Trst: podjetje 4.0 in delo 4.0, ki je v okviru srečanj Jutrišnji Trst, ki jih tržaška škofija v sodelovanju s katedro sv. Justa prireja v adventnem času, v ponedeljek zvečer potekala na sedežu Trgovinske zbornice. Kako se rešiti pred »opustošenjem,« ki ga bo v svetu dela povzročila revolucija 4.0? Z izobraževanjem, sta dejala gosta (predsednik tržaške in posoške Confindustrie Sergio Razeto ter deželni tajnik sindikata Cisl Alberto Monticco), katerima je postavljal vprašanja odgovorni deželne Anse, Alfonso Di Leva.
Škof Giampaolo Crepaldi je v svoji uvodni predstavitvi izpostavil etično vprašanje: kakšno bo dostojanstvo človeka v času 4. industrijske revolucije? Cerkev spremlja te problematike, »saj ljudje niso številke« in bi vsi morali biti soodgovorni »za skupno dobro.« Cerkvi je pri srcu usoda Italije, ki vstopa v čas čedalje večje digitalizacije družbe »potem ko 30 let ni bila v državi izpeljana resna industrijska politika,« in Trsta.


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava