Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Gospodarstvo FJK raste

24. jan. 2018 | 20:49
Dark Theme

Gospodarstvo Furlanije Julijske krajine beleži precejšnjo rast, 70 odstotkov najpomembnejših 500 podjetij v deželi je poslovalo z večjim dobičkom, kar gre pripisati inovacijam in predvsem internacionalizaciji. To je sporočilo letošnjega poročila Top 500 o poslovanju 500 najuspešnejših podjetij v FJK, ki so ga danes (24. januarja) popoldne predstavili v hotelu Savoia Excelsior.
Poročilo, ki je izšlo s tržaškim italijanskim dnevnikom Il Piccolo ter je sad sodelovanja le-tega z družbo PWC in Fundacijo Nord Est, prinaša nekakšno lestvico najbolj uspešnih 500 podjetij v FJK, nanaša pa se na poslovanje v letu 2016. Na prvih treh mestih so družbe Fincantieri, Danieli in Fin.Fer, med prvimi dvajsetimi pa so podjetja, kot so npr. Illycaffè, Rizzani De Eccher, AcegasApsAmga, Pacorini, Stroili, Ilcam idr.. Med podjetij, ki jih je mogoče povezati s slovensko narodno skupnostjo, so npr. Sandalj (na 191. mestu), Pahor (na 292. mestu), Mark Medical (na 334. mestu), Indules (na 341. mestu) in Koimpex (na 381. mestu).
Podatki, ki jih prinaša poročilo, kažejo na rast deželnega gospodarstva, ki je v letu 2016 povečalo svoj dobiček za 7,5 odstotka, od leta 2013 pa za kar 20 odstotkov, uspeh pa je zaznaven zlasti na področjih gradbeništva in ladjedelništva. Tudi "masa" podjetij se je okrepila in to kar dvakrat več od rasti dobička: podjetja so se povečala, izboljšalo se je koriščenje resursov, uspešna podjetja so tista, ki so skrb posvetila tehnološkim in drugim inovacijam, t.i. industriji 4.0, a predvsem tista, ki so razvila svojo mednarodno razsežnost, je bilo rečeno na predstavitvi, ki jo je vodil odgovorni urednik dnevnika Il Piccolo Enzo D'Antona kjer so prisotni prisluhnili tudi nekaterim podjetnikom, ki so posredovali svojo zgodbo o uspehu: svojo izkušnjo so podali Sonia Dukcevich (Principe in King's), Guido Barbazza (Wärtsilä Italia) in Pierluigi Zamò (Ilcam).

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava