Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Brezpilotni leteči taksiji za prihodnost mestnega prometa

17. mar. 2018 | 12:41
Dark Theme

Podjetje Zephyr Airwork bo v Novi Zelandiji kmalu preizkušalo svoje brezpilotne leteče taksije. Letalo, imenovano Cora, lahko vzleta in pristaja vertikalno, zato naj bi bilo zelo primerno za uporabo v mestih. Med pobudniki projekta, ki naj bi korenito spremenil mestni promet, je soustanovitelj Googla Larry Page. Električno zračno plovilo leti s pomočjo 12 majhnih rotorjev, pritrjenih na krila. To mu omogoča, da vzleta in pristaja vertikalno, kar je ključno za učinkovito delovanje v mestnem okolju.
Cora naj bi prepričala tudi s tihostjo, saj naj bi bila bistveno tišja od helikopterjev. Gre za okolju prijazno zanesljivo vozilo brez emisij.
Prototip letalnika, ki ga bodo testirali na Južnem otoku Nove Zelandije, uporablja tri vgrajene računalnike. Zaradi večje zanesljivosti vsak računalnik deluje neodvisno od drugih dveh, v primeru napake pa se sproži vgrajeno padalo, ki preprečuje, da bi letalnik padel na tla.
Plovilo sprejme dva potnika. Njegova najvišja možna hitrost je 150 kilometrov na uro, najvišja višina leta 900 metrov, eno polnjenje pa zadostuje za sto kilometrov dolg polet.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava