Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Združena ZKB z dobičkom

29. mar. 2018 | 11:39
Dark Theme

Skupni bančni zavod, ki je nastal iz združitve med Zadružno kraško banko in Zadružno banko Doberdob in Sovodnje, je poslovanje v letu 2017 zaključil z dobrim milijonom evrov dobička, ki izhaja skoraj v celoti iz rednega poslovanja. To je bilo slišati na prvem od štirih območnih srečanj s člani ZKB, ki je 28. marca potekalo v razstavni dvorani banke na Opčinah (ostala bodo 4. aprila v dvorani podružnice v Sovodnjah, 5. aprila na sedežu KD Jezero v Doberdobu in 11. aprila na sedežu SKD Igo Gruden v Nabrežini) in kjer so članom poslovne rezultate orisali predsednik banke Adriano Kovačič, namestnik direktorja Ivo Cotič ter Dean Rebecchi iz urada za strateško načrtovanje in nadzor nad poslovanjem in Ivo Mozetič iz komercialnega urada.
Podatke bodo sicer podrobneje predstavili na prvem občnem zboru združene banke, ki bo 11. maja v dvorani visoke šole Sissa pod Obeliskom, vsekakor so jih v glavnih obrisih orisali na prvem srečanju. Banka je v lanskem letu ustvarila 1.013.415,31 evra dobička, ki izhaja v glavnem iz rednega poslovanja, saj se je dodatno okrepila neodvisnost od marže poslovanja z vrednostnimi papirji, ki je manjša za 2,5 milijona evrov. Za 18 milijonov evrov se je povečalo vlaganje v bolj dobičkonosne produkte, skupni depoziti so se zvišali za 16 milijonov, banka je pridobila nove stranke, posojila so se zmanjšala za osem milijonov, skupna operativna masa pa se je povečala za osem milijonov evrov. V lanskem letu je banki tudi uspelo dodatno znižati neredne kredite od 81 na 70 milijonov evrov, obenem so zvišali kritje nerednih kreditov od 49,30 na 53,83 odstotka, izboljšali pa so tudi t.i. NPL Ratio, se pravi razmerje med slabimi in drugimi krediti, ki je prej znašalo 23, zdaj pa znaša 18,50 odstotka.
Banka tudi razvija nov poslovni model, kjer bo vedno več poudarka na svetovanju, diverzifikaciji poslovanja s strankami in novih bančnih poslih

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava