Prvi občni zbor združene ZKB

Bilanca z dobrim milijonom evrov dobička in delna obnovitev upravnega odbora

A

sobota, 12. maja 2018 | 05:23

Občni zbor ZKB (FOTODAMJ@N)

V dvorani visoke šole Sissa pod Obeliskom pri Opčinah je 11. maja zvečer potekal prvi redni občni zbor Zadružne kraške banke po lanski jesenski spojitvi z Zadružno banko Doberdob in Sovodnje. 409 članov s Tržaškega in Goriškega (združena banka šteje drugače 3409 članov) je z veliko večino glasov in le enim vzdržanim odobrila bilanco skupnega zavoda za leto 2017, ki kaže, da je banka v omenjenem letu poslovala z dobičkom, ki je na koncu znašal 1.013.416 evrov, kar je sicer manj od leta 2016, ko je skupna bilanca obeh bank znašala 1.725.264 evrov. Kot je izhajalo iz poročila predsednika upravnega odbora Adriana Kovačiča in direktorja Sergia Carlija, gre to pripisati posebej zahtevnemu letu, ki ga je zaznamoval postopek spojitve obeh bank ter nekaterih aspektov, kot so npr. nižje obresti kreditov in tudi zmanjševanje kreditov (čeprav je bilo lani 770 novih kreditov za 50 milijonov evrov) ter odločitev, kot je npr. opuščanje vlaganja v vrednostne papirje. Za 16 milijonov evrov so se povečali posredni depoziti, za 4 milijone prejete provizije, zelo pozitivni so rezultati vlaganja v sklade. Banka tudi izboljšuje kazalce, ki so ključnega pomena za ohranitev čimvečje stopnje trdnosti in avtonomije v okviru reforme sistema zadružnih bank: tako je kritje nerednih kreditov 53,80-odstotno (povprečje skupine Cassacentrale znaša 51 odstotkov), razmerje med nerednimi krediti in dvomljivimi terjatvami je v odstotkih 67-35, kar je boljše od povprečja zadružnih bank, vsota nerednih kreditov je manjša za dobrih deset odstotkov, zdravih kreditov pa je za 1,3 milijona evrov več. Banka tudi izboljšuje razmerje med nerednimi in splošnimi krediti, ki mora po določilih Evropske centralne banke biti manjše od 10 odstotkov, ter razmerje med operativnimi stroški in maržo delovanja, ki je med 50 in 60 odstotki.
V okviru reforme zadružnih bank se je ZKB odločila za pristop k zadružni skupini Cassacentrale Banca, ki je v aprilu na ECB naslovila prošnjo za ustanovitev. ECB ima štiri mesece časa, da odgovori, potem mora ZKB v treh mesecih sklicati izredni občni zbor za spremembo statuta, predvidoma bo to novembra. Pomembno je, da bo v novem statutu skupine Cassacentrale priznana jezikovna specifika slovenske banke.
Člane je na občnem zboru pozdravil tudi predsednik deželne zveze zadružnih bank FJK Giuseppe Graffi Brunoro, ki je poudaril, kako je deželni sistem zadružnih bank zdrav, v imenu Slovenskega deželnega gospodarskega združenja in Kmečke zveze pa sta pozdravila Robert Frandolič in Erik Masten.
Člani so na koncu tudi delno obnovili upravni odbor banke z izvolitvijo Barbare Rudolf, Karin Hoban in Roberta Gantarja.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Na ljubljanskem letališču rast potniškega prometa

Maja letos 15 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani

17. julija 2018 | 15:30

Križan Marjan Gustinčič prisega na biološko hrano

Obiskali smo trgovino Naturalia, ki se ponaša z bogato izbiro bioloških izdelkov

13. julija 2018 | 14:00

V Sloveniji dodatna proizvodnja cliov

V Revozu, podjetju za proizvodnjo Renaultovih vozil v Novem Mestu

11. julija 2018 | 19:15

Slovenija za las pred Italijo

Lestvica najbolj inovativnih držav na svetu

11. julija 2018 | 10:10

Ne zamuja dobrih 40 odstotkov

Podjetja v FJK se držijo plačilnih rokov

7. julija 2018 | 08:20

»Pustite nam startati«

Zadružne banke skrbi namera o spreminjanju bančne reforme

6. julija 2018 | 17:49

Gospodarske priložnosti v Srbiji

Srečanje na trgovinski zbornici za podjetnike

27. junija 2018 | 19:35