Nedelja, 07 april 2024
Iskanje

Štirideset let uspehov znanstvenega parka Area

25. maj. 2018 | 17:15
Dark Theme

»Za nami je štirideset let uspehov in neuspehov, kritik in pohval. Vse je pripomoglo k naši rasti in vseskozi smo zasledovali začetno vizijo - na noge postaviti organizacijo, ki bi bila center znanstvene odličnosti, iz katere bi lahko črpal širši raziskovalni svet.« Kaže, da jim je uspelo, saj velja znanstveni park Area Science Park, ki ima svoj generalštab pri Padričah in obhaja letos 40-letnico obstoja, za deželni oz. celo državni cvet v gumbnici, ki povezuje raziskovalni svet s podjetniškim, tehnološki in industrijski razvoj z mednarodnimi znanstvenimi programi in širi logistiko znanja.
Predsednik Area Science Park Sergio Paoletti je z zbranimi na slovesnosti v dvorani Ridotto Verdijevega gledališča, ki jo je povezoval gospodarski novinar Alan Friedman, obudil začetke prehojene znanstvene poti: leta 1978 je park nastal na pobudo Mednarodnega centra za teoretsko fiziko Abdus Salam (ICTP) in je združeval Sinhrotron in Mednarodno središče za gensko inženirstvo in biotehnologijo (Icgeb). Danes gosti 72 podjetij in raziskovalnih središč z 2600 zaposlenimi ter ima 23,3 milijona evrov prometa.
»Že dolgo nismo več znanstveni park, pač pa agencija za inovacije, ki združuje zasebna in javna vlaganja. To pomeni, da smo se vključili v neko mrežo, v odprt in multidisciplinaren sistem, ki aktivno deluje na različnih področjih.« Da so že davno presegli meje lokalnega, je še zaupal predsednik: začeli so se namreč odpirati, pravzaprav ponujati svoj model tudi na jug in v jugo-vzhodno Evropo, nazadnje pa so se v navezi s tržaško Pristaniško oblastjo lotili razvoja dejavnosti, ki bi imele koristi tudi za mesto. Nekaj kritik si je Paoletti privoščil na račun italijanske dušljive »lepljivosti« oz. mentalne otopelosti - slednja se preko birokracije in kristalizirane elite še vedno upira financiranju raziskovalne tehnologije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava