Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Tržaške ambicije na Kitajskem

2. okt. 2018 | 20:05
Dark Theme

Trst hoče postati za Kitajce glavno vhodno pristanišče v Evropo. Tako se glasi naslov članka Asia Timesa, spletnega medija v angleškem jeziku s sedežem v Hong Kongu. Gre za enega najuglednejših spletnih medijev na področju azijskih zadev.
»Pristaniško mesto z le 200 tisoč prebivalci bi lahko odigralo pomembno geopolitično vlogo pri spodbujanju evrazijske integracije,« piše v začetku članka, ki ga je napisal Emanuele Scimia, objavljen pa je bil v ponedeljek. Trst je relativno majhno pristanišče, kljub temu pa Kitajci resno razmišljajo o tem, da bi sem potegnili zahodni konec pomorske svilne poti, ključnega dela infrastrukturne politike predsednika Xija Jinpinga za gospodarsko povezovanje med Kitajsko in zahodno Evropo. Predsednik pristaniške uprave Zeno D'Agostino je Asia Timesu razložil, da Kitajce privlačujejo tržaška lega in železniške zveze s preostalo Evropo. S kitajskimi investitorji se pogaja, saj Trst potrebuje za 1,2 milijarde dolarjev finančnih naložb, zlasti v novi prostocarinski coni. Kitajci bi krili polovico zneska, zanimanje pa kažejo še v Kazahstanu, Azerbajdžanu, Turčiji, Iranu in Maleziji.
Članek omenja, da so predstavniki italijanske vlade podprli tržaška prizadevanja, čeprav ne za vsako ceno, s čimer se D'Agostino strinja. Ko je bila Grčija na robu stečaja, je morala razprodati premoženje in Kitajci so pokupili pirejsko pristanišče. Pirej je konkurenca, D'Agostino pa meni, da je Trst zaradi bližine osrčju Evrope v prednosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava