Torek, 16 april 2024
Iskanje

Ta teden pred 10 leti (40)

3. okt. 2018 | 17:14
Dark Theme

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o odprtju poslovalnice ZKB v središču Trsta. Članek je bil objavljen v soboto, 4. oktobra 2008.

TRST - Zadružna kraška banka (ZKB) od včeraj vabi stranke v svojo novo poslovalnico v ožjem središču mesta, v Ulici San Spiridione, na vogalu z Ulico Genova. Slovenska banka sicer že ima podružnici v Trstu, na Trgu Libert? pred železniško postajo in pri Magdaleni, nova agencija pa bo zdaj baza za poslovanje banke v mestu.
Odprtje nove podružnice je kraška banka izkoristila tudi za prenovo svojega logosa, na katerem je dosedanji znak
BCC (banca di credito cooperativno - zadružna kreditna banka) zamenjala s slovensko kratico ZKB, italijanskemu okolju v središču mesta pa se predstavlja kot banka s k, torej kot slovenska banka, povrhu pa tudi kot banka, ki je močno zakoreninjena na ozemlju (kraškem), na katerem deluje, in tesno vezana na naravno, zeleno okolje. Zato je med Tržačane razdelila tudi lepo število lončkov s kraškimi zelišči, rožmarinom, žajbljem in timijanom.
Kot je ob odprtju, na katerem se je zbralo veliko gostov in strank slovenske banke, povedal njen predsednik Sergij Stancich, ne gre za »navadno podružnico, ampak za poslovalnico edine lokalne banke v pokrajini in tipične bančne realnosti s sedežem v naši pokrajini kot tudi v tržaški občini«. »Današnje odprtje predstavlja ne samo našo trdno odločenost, da povečamo svojo prisotnost v tem območju, ampak izpostavlja tudi našo pripravljenost, da še dodatno in na tvoren način prispevamo k socialni in ekonomski rasti tržaških družin in podjetij, je poudaril Stancich.
»Nasproti imamo veličastno srbsko pravoslavno cerkev, zdaj pa odpiramo agencijo banke, ki predstavlja zelo pomembno skupnost v našem mestu. V kratkem bomo podelili častno občanstvo velikemu književniku Borisu Pahorju. Vse to nas vodi v razvoj. Živimo v čudovitem mestu, v pravem paradižu. Skušajmo tudi tudi skupaj dobro živeti,« je dejal tržaški župan Roberto Dipiazza, ki je tako kot ostali gostje, zbrane pozdravil z »Dober večer vsem«. Navedel je nove razvojne cilje tega mesta (Silos, staro pristašče), ki je zadihalo, potem »ko smo podrli meje«. S posebnim zadovoljstvom je župan pozdravil predsednika Stancicha, ki ga je označil za »prijatelja in izrednega človeka«, nato pa je banki zaželel veliko uspeha in še eno »tako lepo prireditev, kot je bila ob stoletnici v gledališču Rossetti«.
Tudi predsednica pokrajinske uprave Maria Teresa Bassa Poropat je po slovenskem pozdravu zaželela banki veliko uspehov in se ji zahvalila za vedno veliko razpoložljivost, kadar se Pokrajina obrne nanjo za finančno pomoč pri uresničevanju svojih projektov. Predsednik Trgovinske zbornice Antonio Paoletti pa je k čestitkam in željam dodal misel, da se bančne agencije odpirajo tam, kjer so prej stale trgovine, kar dokazuje, kako se Trst spreminja v izrazito poslovno mesto. V imenu deželne federacije zadružnih bank BCC je zbrane pozdravil podpredsednik Giuseppe Graffi, v imenu Zadružne banke Doberdob Sovodnje pa predsednik Dario Peric, medtem ko je Slovensko deželno gospodarsko združenje na odprtju zastopala vršilka dolžnosti predsednika Sonja Škabar.
Zadnji je vzel besedo še direktor ZKB Aleksander Podobnik, ki je predstavil novo strukturo in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri njeni uresničitvi: koordinatorju projekta arh. Kokorovcu, podjetju Dreika iz Bocna, arh. Marcu Fabbru, inž. Liviu Pertotu in podjetju Sin.cos, podjetjem Obiettivo Luce, La Climatizzazione, Dome, Stojanu Grudnu in podjetju Atena.
Za bralce naj še povemo, da so prostori nove agencije izredno okusno in fukcionalno opremljeni.
V novi poslovalnici, ki bo obratovala z nepretrganim delovnim časom od 8.20 do 16.05, bo zaposleno pet oseb, in sicer vodja Romano Pernarcic, njegov namestnik Borut Race, Martina Sossi, Vinko Škrlavaj in Davorin Šinigoj.
Vlasta Bernard

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava