Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

ZKB ne bo podružnica »super banke«

Predsednik uprave Adriano Kovačič pred izrednim občnim zborom, na kateri bodo sprejemali statutarne spremembe za pristop k skupini CCB

17. nov. 2018 | 7:28
Dark Theme

V prostorih visoke šole Sissa pod Obeliskom pri Opčinah bo 18. novembra z začetkom ob 10. uri potekal izredni občni zbor Zadružne kraške banke, na katerem bodo morali člani odobriti spremembe statuta, ki so potrebne za pristop k matični skupini Cassa Centrale Banca (CCB) v okviru reforme zadružnega bančništva. Skupina ne bo »super banka«, stopnja avtonomije pa bo odvisna od premoženjskega stanja, kakovosti aktive in poslovnega modela, pravi predsednik uprave ZKB Adriano Kovačič.

Katere so glavne novosti, ki jih prinašajo spremembe statuta?

Največjo spremembo predstavlja 3. člen statuta, kjer bomo zapisali, da ZKB pristopi k skupini CCB. Tega člena prej ni bilo. Potem bomo imeli tako zadružnega kot družbenega člana, ki bo prišel v poštev samo v primeru krize, če bo potrebno vnesti dodaten kapital, ker banka ne dosega določenih parametrov. Potem bomo podpisali kohezijsko pogodbo, ki veže banko in bodočo matično družbo in v kateri so razne dolžnosti in pravice, ki jih imajo zadružne banke in matična družba. Tu je cela vrsta členov, ki bodo urejevali delovanje naših bank.

Avtonomija banke bo odvisna od uspešnosti. Kakšno je trenutno stanje?

Najprej je treba povedati, da to ni velika združitev vseh bank v eno veliko banko, to ni holding oz. »super banka«, v kateri bomo mi samo podružnice. Posamezne banke bodo zdaj tudi konkretno lastnice matične družbe. To bo jamstveni dogovor med nami, da bo vse prosto premoženje vseh bank uporabljeno kot jamstvo našim članom in strankam.

Banka bo imela t.i. model »risk based«, na podlagi katerega bodo matična družba in vse banke preventivno znale, če določene kazalce izboljšuješ ali slabšaš. Stalno se bodo ocenjevali premoženjska situacija, kakovost aktive in poslovni model, se pravi, če si uspešen v svojem delovanju, če proizvajaš dobiček, znižuješ stroške itd.. To pomeni, da bo preventivna kontrola tega, kar se dogaja.

Več v današnjem (sobotnem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava