Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Več vinogradov, več turistov

Recept LAS Kras za gospodarski razvoj Trsta in njegovega zaledja

FJK |
5. dec. 2018 | 12:30
Dark Theme

Lokalna akcijska skupina (LAS) Kras je zapletena kompozicija. Je partnerstvo 12 občin od Milj do Sovodenj, treh medobčinskih zvez, Zadružne kraške banke in še osmih interesnih organizacij. Leta 2016 mu je grozila ukinitev zaradi slabih rezultatov, ne dolgo pred tem imenovani predsednik uprave David Pizziga pa je dosegel, da še obstaja. Zdaj lahko za gospodarski, kmetijski in turistični razvoj Krasa natrese dobre tri milijone evrov evropskega denarja. S Pizzigo je na pogovor v uredništvo prišel tudi glavni operativec Aleš Pernarčič.

Kje so še rezerve pri razvoju Krasa?

PIZZIGA: Ko sem postal predsednik, so mi rekli: dajte nam več proizvoda in več ljudi, ki kupi naš proizvod.

Kdo vam je to rekel, pridelovalci?

PIZZIGA: Da. Zlasti vinogradniki pravijo, da kar pridelajo, prodajo. Zato potrebujejo dodatno zemljo, da bi lahko pridelali več in da bi se jim tudi povečala marža. Bogastvo bi ustvarilo pogoje, da bi vsi bolje živeli.

PERNARČIČ: Kraško vino je poznano po vsem svetu. Zato je treba začeti pri vsem, kar vrti okoli njega. Vinarji vidijo zelo daleč, zato so opustili pridelavo mednarodnih vin in se omejili na vina našega ozemlja, taka, ki bi jih kupil vsak, ker so naravna, iz zelo malo »pošpricanih« trt. To bi morala biti usmeritev Krasa: čim bolj naravna ponudba v agroživilstvu in turizmu.

Celoten intervju si preberite v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava