Križan Marjan Gustinčič prisega na biološko hrano

Obiskali smo trgovino Naturalia, ki se ponaša z bogato izbiro bioloških izdelkov

A

petek, 13. julija 2018 | 14:00

Novo rubriko, posvečeno spoznavanju domačih podjetij, včlanjenih v SDGZ, smo začeli z obiskom trgovine Naturalia, ki je v lasti Marjana Gustinčiča.
48-letni lastnik, po rodu Križan, je stopil na podjetniško pot pred dvema desetletjema. Njegova družina je imela v centru vasi pekarno, tako da ima Marjan podjetništvo v krvi. Že pred časom se je iz radovednosti in želje po bolj kakovostnem prehranjevanju približal biološki hrani. Bio pridelke je hodil kupovat v Trst in nekega dne si je domislil, da bi biološko hrano lahko ponujal tudi nekje na Krasu. Odločitev je padla in leta 2001 je Gustinčič odprl prvo trgovinico z biološko hrano v vaškem središču, ob pubu Bennigan. Zaradi uspešne rasti poslov je Marjan začutil potrebo po večjem prostoru; tako je leta 2005 začel prenavljati nekdanjo družinsko pekarno na glavni cesti in se tja preselil leta 2010. Od takrat je minilo osem let in Marjan Gustinčič je na svoj posel zelo ponosen.
»Pred dvajsetimi leti je bila biološka hrana nekaj posebnega. Pridelovali so jo majhni kmetje in obrtniki, zato ni bila tako razširjena. V zadnjih letih pa so se na trg vrinila velika podjetja in multinacionalke bio industrije, ki proglašajo za bio hrano tudi tiste izdelke, ki niso ravno biološki. Tudi zakonodaja se je spremenila v prid veletrgovinam. Vse to pa resno oškoduje male kmetije, ki se trudijo pridelati čim bolj naravno hrano. Sam si zato prizadevam, da je ponudba v moji trgovini proizvod izključno majhnih kmetov, s katerimi sem tudi osebno v stiku,« je pojasnil Marjan.
Ob našem vprašanju, ali je prehranjevanje z biološko hrano v veliki meri modna tendenca, je Gustinčič odgovoril, da bi lahko o modi govorili pred desetimi leti, zdaj pa se ljudje odločajo za biološko hrano predvsem zaradi raznih alergij in intoleranc na hrano.
Biološka hrana je izvorno hrana, ki ne vsebuje kemičnih dodatkov. Zato je tudi rok njenega trajanja krajši v primerjavi s kemično predelano hrano. Višje cene bio hrane so posledica več dejavnikov, predvsem pa dejstva, da majhni kmetje pridelajo manj pridelka kot veliki kmetijski obrati. Gustinčič sicer opaža, da je bila razlika v cenah pred desetimi leti še večja, je pa prepričan, da bi biološke izdelke kupovalo več ljudi, če bi se cene še znižale. Kot sam pravi, bi bilo idealno, če bi se ljudje prehranjevali čim bolj naravno.
Naturalia ponuja biološko hrano od A do Ž. Največ povpraševanja je po sveži zelenjavi in sadju, prav tako stranke rade kupujejo naravne praške, polnozrnate testenine in žitarice, na primer piro, khorasan, brezglutensko moko.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Na ljubljanskem letališču rast potniškega prometa

Maja letos 15 odstotkov več potnikov kot v istem obdobju lani

17. julija 2018 | 15:30

Križan Marjan Gustinčič prisega na biološko hrano

Obiskali smo trgovino Naturalia, ki se ponaša z bogato izbiro bioloških izdelkov

13. julija 2018 | 14:00

V Sloveniji dodatna proizvodnja cliov

V Revozu, podjetju za proizvodnjo Renaultovih vozil v Novem Mestu

11. julija 2018 | 19:15

Slovenija za las pred Italijo

Lestvica najbolj inovativnih držav na svetu

11. julija 2018 | 10:10

Ne zamuja dobrih 40 odstotkov

Podjetja v FJK se držijo plačilnih rokov

7. julija 2018 | 08:20

»Pustite nam startati«

Zadružne banke skrbi namera o spreminjanju bančne reforme

6. julija 2018 | 17:49

Gospodarske priložnosti v Srbiji

Srečanje na trgovinski zbornici za podjetnike

27. junija 2018 | 19:35