Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (1)

5. jan. 2018 | 13:27
Dark Theme

Z današnjim dnem in vsako soboto bomo na naši spletni strani www.primorski.eu objavili kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Današnji kuharski nasvet se glasi: Rdeči riž z artičokami. Dobro branje!

Rdeči riž z artičokami

Hvala bogu, tudi letos smo preživeli praznike. Smo najbrž pridobili kakšen gram, saj je bilo v tem obdobju sladkarij in hranljivih jedi več kot preveč, sedaj pa bi bilo treba nekaj časa počivati in dovoliti našim prebavnim organom, da se odpočijejo. Pišem ta prispevek na dan novega leta, potem ko sem poslušal tradicionalni novoletni koncert dunajskih filharmonikov, ki ga je predvajala slovenska televizija. Italijanski RAI je bil najbrž tudi mnenja, da si je treba po božičnih in novoletnih praznikih oddahniti in odpočiti in so se tudi v Rimu odločili za zatiskanje pasu. Že pred leti so prepustili oddajanje nogometnih tekem Berlusconijevim mrežam, letos so se odpovedali tudi dunajskemu novoletnemu koncertu. Austerity, pač.
Naročnina pa se je le zvišala za 2 evra...
A vrnimo se k današnji temi.
Po pečenkah, krodiginih, poticah in drugih nezdravih jedeh je čas torej, da presedlamo na lažje prebavljive jedi. Zato predlagam, da se vržemo na riž, ki je lahko prebavljiv in poln vlaken, ki pomagajo pri prebavi. Recept pa ne predvideva navaden beli riž, temveč rdečega, ki ga brez težav najdete v skoraj vsakem marketu. Prav tako dobro vam bo uspelo, če namesto riža uporabite ječmen ali piro.

Za 4 osebe potrebujemo:
320 gr rdečega riža
1 šalotko ali manjšo čebulo
nastrgano lupino ene limone
30 gr masla
4 artičoke (lahko so tudi globoko zamrznjene)
150 gr strakina
3 žlice nastrganega parmezana
nekaj svežega timijana
sol
poper
jušno osnovo

Lahko na hitro skuhamo zelenjavno juho z nekaj zelene, korenja, pora ali čebule in z njo zalivamo riž.
Očistite artičoke in pustite le notranje mehke lističe, narežite jih na tenke ploščice. Sesekljajte šalotko in pustite , da se omehča na maslu. Ko je šalotko posteklenela dodajte riž in premešajte, pustite,da vsrka maslo, nakar dodajte lističe artičok in postopoma juho, pustite, da počasi vre in po malo dolivajte juho. Rdeči riž je treba kuhati dlje kot belega, nared bo v približno 35 minutah, ostal pa bo vedno »al dente«. Ko je riž skuhan, vmešajte vanj še strakino in parmezan, naribano limonino lupinico in timijan ter popoprajte. Ponudite riž zelo topel.
Rdeči riž potrebuje 30/35 minut kuhanja, ko pa je skuhan, je užiten še več dni.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava