Kulinarični kotiček (2)

Posrečen recept moje tašče

A

sobota, 13. januarja 2018 | 09:43

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

POLENOVKA S KROMPIRJEM

Pred dnevi smo v ribarnici našli že namočeno polenovko.
Ker sem imel pred časom dokaj negativno izkušnjo z osoljeno polenovko, sem se nekoliko otepal, končno pa me je žena le prepričala, da smo kupili pol kg ribe. Moja predhodna izkušnja s polenovko je bila porazna: tudi takrat sem našel polenovko, ki je bila razrezana na lepe fileje, ki sem jih sicer dodobra opral in jih potem kuhal po receptu, ki sem ga našel v kuharski knjigi, ki ima sicer ponavadi kar sprejemljive in lahko izvedljive recepte. Ko sem po pol ure poskusil, kako gre z mojo kuharijo, sem bil bridko presenečen: jed je bila namreč povsem neužitna, saj je bila tako slana, da je človeku šlo na bruhanje. Komaj kasneje se mi je posvetilo, da ni dovolj oprati št'kfiž, treba ga je pustiti vsaj 24 ur v vodi, slednjo pa vsaj 4 ali 5-krat menjati. To je bila dobra šola in od takrat se polenovke nisem več lotil. Zato sem se tudi upiral, ko je žena vztrajala, da naj vendar kupiva polenovko.
Ko je predlagala, da bo polenovko skuhala sama po receptu njene mame, sem takoj rade volje pristal, da ne bi spet tvegal poloma, ki bi dodobra načel mnenje, ki ga imam o sebi kot kuharju.
In res, recept moje tašče se je izkazal kot zelo posrečen, polenovka s krompirjem in paradižnikovo omako je bila odlična, kar pa me je največ stalo, je bilo to, da sem moral priznati ženi, da se je izkazala kot boljša kuharica.
Zato korajžno, če dobite že namočeno polenovko, poskusite tudi vi. Hiša vam bo sicer nekaj dni dišala po polenovki, a kaj zato, odprite okna in naužite se svežega zraka!

Potrebujemo:
1 kg že namočene polenovke
1 kg krompirja
paradižnikovo mezgo
česen
moko
2 slana sardona
olivno olje
2 lovorova lista
peteršilj
sol
poper


Ribo očistimo, snamemo kožo in odstranimo vse kosti. Z oljem in moko naredimo svetlo prežganje, ki ga odišavimo s strtim česnom in v katerega zdrobimo oba slana sardona. Dodamo ribo, dobro premešamo in pustimo, da se vse skupaj kuha kakih 10 minut. Po desetih minutah solimo in popramo, dodamo lovorova lista, razredčeno paradižnikovo mezgo in pustimo, da se kuha na nizkem ognju poldrugo uro do dve. Dvajset minut, preden odstavimo jed z ognja, vmešamo na ploščice ali na kocke zrezan krompir in, če vam je všeč, drobno sesekljan peteršilj. Če ne marate krompirja, lahko posebej skuhate polento in jed bo prav tako teknila.
Polenovko sem z užitkom pospravil, rana na mojem ponosu pa se še ni zacelila.
Dober tek!

Ivan Fischer

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane