Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (6)

8. feb. 2018 | 19:11
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!


POLNJENI LIGNJI

Nekoč je bila v Trstu na Elizejskih poljanah majhna gostilna, ki sta jo vodila mož in žena. Žena je bila vedno v kuhinji in se potila pred štedilnikom, on pa, ki je bil pravi posebnež, je kratkočasil goste s svojimi bolj ali manj posrečenimi zgodbami. Silvio mu je bilo ime, imel pa je prav poseben odnos z živalmi. Ni je bilo mačke, pa naj je bila še tako divja in nezaupljiva, da se mu ne bi približala in se pustila pobožati.
V njegov lokal so zahajali v glavnem stalni gostje, od časa do časa pa je prišla mimo tudi kaka znana osebnost. Tako naj bi nekoč pri njemu večerjal tudi pokojni senator Fanfani, ki je bil na obisku pri svojih strankarskih tovariših v Trstu in so ga domačini pripeljali k Silviu.
Jedilnik je imel prav malo izbire, kar pa je ponujal pa je bilo odlično. Odlične so bile na pr. mešane školjke na buzaro ali polenta z omako od kalamarov. Paradna jed lokala so bili polnjeni lignji, ki so jih servirali tudi Fanfaniju.
Z užitkom jih je posnel, ob koncu pa je povedal Silviu, da tudi pri njih v Toskani pripravljajo polnjene kalamare, vendar jih polnijo tudi s pršutom in parmezanom in da so zato bolj okusni. Malo je manjkalo, da bi ga Silvio zapodil iz svojega lokala, saj je bilo po njegovem mnenju bogokletno mešati pršut in sir z ribo.
Ne strinjam se v celoti z njim, njegovi polnjeni kalamari, v katerih seveda ni bilo niti pršuta niti sira, pa so bili res odlični.
Recept ni pretirano kompliciran, skrivnost pa je v tem, da morajo biti kalamari res sveži.

Potrebujemo:

1 kg kalamarov
dva kozarca ribanega kruha
4 slane sardone
1 kg osličev
2 jajci
4 stroke česna
peteršilj, baziliko
olivno olje
sol
poper
1 liter paradižnikove omake
1 čebulo
lovorov list
belo vino.

Lignje očistimo in lovke narežemo na majhne koščke. Na olivnem olju prepražimo 2 stroka česna in peteršilj. Dodamo lovke lignjev, dobro nasekljane kose osliča in nasekljane sardone. Ko se to ohladi umešamo jajca, sol, poper, baziliko in drobtinice, ki smo jih namočili v mleku.
S to zmesjo napolnimo lignje in jih zapremo z zobotrebci. Lignje ne smemo napolniti preveč, sicer bodo počili. Medtem pripravimo omako, tako da prepražimo preostali česen in čebulo, čemur dodamo paradižnikovo omako, belo vino in lovorov list. Pustimo, da se kuha 15 minut. Lignje zložimo v ognjevarno posodo, ki smo jo namazali z malo olivnega olja, Preko lignjev polijemo omako in pustimo, da se v peči peče pri temperaturi 190 stopinj približno pol ure.
Preden jih polijemo z omako in damo v peč, jih lahko na hitro opečemo v olju, da dobijo skorjico in komaj potem postopamo, kot sem prej opisal.


Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava