Petek, 19 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (15)

13. apr. 2018 | 15:26
Dark Theme

Belušev narastek

Danes se bomo ukvarjali z beluši, zelenjavo, ki je tipična za sedanji letni čas. V našem primeru bomo uporabili navadne zelene beluše, podobno pa lahko jed pripravite tudi z divjimi, ki so nedvomno bolj okusni.
Z beluši ponavadi pripravljamo rižote ali testenine, jajčne jedi ali kremnate juhe. Prav dobri pa so tudi kot narastek, za kar potrebujemo:
250 gr zelenih belušev,
strok česna,
3 rumenjake,
4 beljake,
2 žlici mleka,
muškatni orešek,
sol,
poper,

maslo,
drobtine


Ker smo nekoliko leni, bešamela, ki sodi v ta recept, ne bomo pripravili doma, temveč bomo kar izkoristili bešamel iz tetrapaka, ki je prav tako okusen.
Beluše očistimo, operemo in narežemo na kolobarčke: pristavimo vodo in ko zavre, jo solimo in vržemo vanjo narezane beluše. Ko so skuhani, jih odcedimo in s paličnim mešalcem zmiksamo v gosto kremo. Če se vam zdi, da ni dovolj gosta, jo nekaj minut kuhamo na ognju, da se zgosti. Ko se zmes ohladi, jo dodamo v četrt litra bešamela skupaj z rumenjaki, ki smo jih rahlo stepli z dvema žlicama mleka. Medtem smo beljake rahlo posolili in stepli v trd sneg. Tudi sneg dodamo k bešamelu in beluševi kremi in zelo delikatno mešamo, pri čemer pazimo, da ostane sneg trd: mešamo vedno od dna k vrhu posode. Ko dobimo gladko zmes, jo vlijemo v modelčke za narastke, ki smo jih prej namazali z maslom in potresli z ribanim kruhom, ali pa v eno samo večjo ognjevarno posodo, ki smo jo prav tako namazali z maslom in potresli z drobtinami. Modelčke damo v pečico, ki smo jo prej segreli na 190 stopinj: pečemo približno 30 minut. Ko je narastek pečen, ga vzamemo iz pečice in takoj ponudimo, saj se bo zelo hitro sesedel in ne bo več tako okusen.
Podoben narastek lahko naredimo tudi iz artičok, ki jih sedaj tudi najdemo v izobilju. Artičoke seveda temeljito očistimo in jih pokapamo z limoninim sokom, da ne bi postale črne, jih kuhamo v slani vodi do mehkega.
Če se vam zdi, da je jed premalo hranljiva, lahko dodate v zmes še nekaj naribanega parmezana ali grojerja.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava