Petek, 26 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (18)

4. maj. 2018 | 19:14
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Rižota s škampi in z artičokami


Doba artičok se počasi izteka in zdaj jih dobimo le s težavo, a kljub temu bomo še našli štiri artičoke, ki jih potrebujemo za ta recept. Če se ne motim, do sedaj nisem o tej okusni zelenjavi napisal niti besedice, kar je velika škoda. Upam, da za letos ni že prepozno.
Artičoka je sicer zelo cenjena sestavina okusnih jedi, uporabljali so jo že Rimljani.
Njene zdravilne lastnosti so znane že dolgo: učinkovine v listih artičoke pospešujejo nastajanje žolča in spodbujajo njegov pretok. Imela naj bi tudi vpliv pri znižanju holesterola v krvi. Imela pa naj bi tudi pomirjevalni učinek, spomnimo se samo na reklamo znane pijače Cynar, ki naj bi bila pomirjevalna in naj bi nam pomagala zoper stress sodobnega življenja. Torej, mimo tega, da je jed, ki vam jo svetujem danes, res slastna in okusna, bo morda tudi koristila vašemu zdravju.
Za rižoto z artičokami in škampi potrebujemo:

4 artičoke
limono
nekaj peteršilja
zelenjavna juho (tudi iz kocke)
2 šalotki
2 stroka česna
olivno olje
16 srednje velikih škampov
350 gr riža (po možnosti carnaroli)
sol
poper


Količine so za 4 osebe.
Odrežite z artičok vse temne in trde liste in ohranite le svetle in mehke lističe; odrežite bodeče vršičke in narežite artičoke na osem krhljev, iz katerih boste odstranili slamnati del v notranjosti. Namočite jih v vodo, v katero ste iztisnili sok polovice limone. Lahko izkoristite tudi stebla artičok, ki jih morate olupiti, da ostane samo mehki notranji del: narežite jih na kolobarčke in tudi te vrzite v okisano vodo. Dobro operite peteršilj, posušite ga in na drobno sesekljajte. Olupite in sesekljajte tudi šalotki, medtem ko boste česen samo olupili. Na olju prepražite šalotko in česen, ki ga boste potem odstranili. Dodajte še narezane in odcejene artičoke in pražite jih nekaj minut skupaj s šalotko na močnejšem ognju. Sedaj lahko nižate ogenj, dodate zajemalko ali dve juhe, žlico sesekljanega peteršilja in sol ter pustite da vre kakih 10 minut. Če vidite, da se zadeva posuši preveč, lahko dodate še juhe: sedaj je čas, da vkuhate riž: pustite, da se praži dobro minuto, prilijte zajemalko juhe, nakar boste dodajali juho vsakič, ko jo riž spije. Tako pravi klasični recept za rižote. Jaz, ki sem len, dodam na začetku dvakrat toliko juhe, kolikor je riža in ko se tekočina povre, je ponavadi riž nared, če pa ni, dodam še nekaj tekočine.
Medtem, ko se riž kuha, operite in očistite škampe in vrzite jih na segreto olje, dokler ne postanejo lepe rdeče barve. Solite in poprajte.
Ko je riž nared, ugasnite ogenj, popoprajte in pustite, da počiva minuto ali dve. Servirajte rižoto v krožnikih, ki ste jih okrasili z dodatnim sesekljanim peteršiljem in s praženimi škampi.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava