Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (19)

10. maj. 2018 | 17:09
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Svinjina po kitajsko


Kitajska je trenutno v središču svetovne pozornosti, ne samo zaradi protestov v zvezi z olimpijskimi igrami in (ne)spoštovanjem človekovih pravic v tej azijski deželi, temveč tudi zaradi njenega izredno hitrega gospodarskega razvoja in, ne nazadnje, tudi zaradi številnih najrazličnejših ponaredkov, ki iz Kitajske prihajajo k nam. Iz Kitajske pa ne prihajajo samo ponaredki vseh vrst modnih izdelkov, od tam prihajajo najrazličnejša živila, za katera bi rekli, da so tipična za Italijo, Španijo, Francijo itd.
Po drugi strani pa se je kitajska kuhinja že dalj časa udomačila tudi pri nas. Kitajskih restavracij in drugih lokalov, ki ponujajo tudi hitro pripravljeno kitajsko hrano je v vseh mestih na pretek. Marsikdo sicer o kitajski kuhinji noče niti slišati, drugi pa jo obožujejo: tistim, ki jo sovražijo, svetujem, da kar obrnejo stran, ker bom danes na kratko obravnaval kitajsko kuhinjo.
Za tiste, ki iščejo hitro pripravljeno hrano, ki jo lahko tudi odnesejo domov, je kitajska kuhinja zdrava alternativa tipični hitro pripravljeni hrani. Za podjetnejše, ki radi kuhajo, je kitajska kuhinja relativno nezahtevna, hrana pa je hitro pripravljena. Kitajski kuharji uporabljajo veliko zelenjave in riža, meso pa dodajajo le za začimbo.
Kitajski povprečni obrok vsebuje približno četrtino količine mesa zahodnjaškega obroka. Med kitajsko in zahodnjaško prehrano so še druge pomembne razlike.
Kitajska prehrana je bogata z vlakninami in vsebuje malo maščob.
Kdor je kadarkoli stopil v kitajsko restavracijo, je med bogato ponudbo jedi, gotovo naletel na svinjino v sladko-kisli omaki. Priprava je razmeroma nezahtevna, zato je primerna za tiste, ki se komaj približujejo eksotiki. Jed pripravimo v voku, tipični vzhodnjaški polkrožni posodi, v kateri na Kitajskem pripravljajo pravzaprav vse.

Potrebujemo:
300 gr puste svinjine,
narezane na 2 cm velike kocke,
zeleno papriko,
dva sveža rdeča feferona,
sojino omako,
1-2 žlici sladkorja,
1-2 žlici kisa,
pol kozarca ananasovega soka,
arašidovo olje,
žlico koruznega škroba (maizena),
sol.

Razpustite koruzni škrob v sojini omaki in dodajte ščepec soli, v to mešanico namočite meso in pustite, da se namaka približno 20 minut. V voku segrejte olje in v njem pražite nekaj minut meso, ki ga boste prej odcedili. Pražite ga samo 3-4 minute in stalno mešajte. Poberite meso iz voka in na istem olju ocvrite na kolobarčke narezana feferona in na kocke narezano papriko, posolite in po 2-3 minutah dodajte meso. Sedaj je treba samo še primešati sladkor, kis ter ananasov sok in pustiti, da se omaka zgosti. Zraven ponudimo kuhan riž.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava