Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (23)

8. jun. 2018 | 20:49
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!


Hladna zelenjavna juha gazpacho

Vedno me prime sveta jeza, ko poslušam kolege novinarje, ki poleti poročajo o „tropski vročini», ki da je zajela Italijo ali Evropo. Kdaj pa naj bo vroče pri nas, če ne poleti? Kaj je tu posebnega, kaj je narobe, če se temperatura poleti dvigne na 30 in več stopinj? Pri tem delijo poceni nasvete: starostniki naj pijejo in počivajo v senci, otroci naj jedo obilo sadja un zelenjave, odrasli naj se odrečejo težko prebavljivi hrani itd. itd.
Isto velja seveda pozimi: sredi zime - preplah: temperatura je zdrknila pod ničlo. Kje je tu vest? Vest bi bila kvečjemu, če bi se temperatura dvignila na poletno raven. Ampak, kaj hočemo, tudi novinarji smo ljudje in se prepuščamo banalnosti po liniji najmanjšega odpora.
Ker pa je bilo v preteklih dneh res vroče, vam bom posredoval recept juhe iz dežele, kjer sonce res neusmiljeno pripeka. Spet smo v Španiji torej, točneje v Andaluziji, španski južni pokrajini, kjer ležijo nekatera prelepa mesta od Seville do Granade, od Malage do Cordobe. Vendar namen naše rubrike ni opevati lepote krajev, temveč kvečjemu spregovoriti o njihovi hrani. Recept zoper vročino je tokrat hladna zelenjavna juha, ki ji rečejo gazpacho, mi pa se bomo odločili za domačo izgovarjavo gaspačo.

Potrebujemo:

kumaro,
zeleno papriko,
500 gr svežega in zrelega paradižnika,
strok česna,
čebulo,
pol kozarca belega kisa (najbolje, če je šerijev, pa tudi navadni vinski kis bo prav prišel),
100 gr. sredice belega kruha,
50 gr. olivnega olja,
poper

Kruh namočimo v vodi in kisu, medtem pa blanširamo paradižnik (potopimo ga v vrelo vodo, da ga lahko olupimo), ga razčetverimo in razkoščičimo. V električni mešalec stresemo na kockice narezane paradižnik, papriko, kumaro ( če je večja, ji odstranimo semena) in čebulo ter česen, olje in sol ter poper. Dobro zmešamo vse skupaj v gladko in dokaj gosto tekočino. Ob koncu dodamo še kruh, poskusimo, če je dovolj slano in spet zmešamo. Če nam je všeč, lahko dodamo še malo kisa, okus katerega moramo v tej juhi zaznati. Gaspačo damo nekaj ur v hladilnik, saj mora biti ledeno mrzel.
Ko ga bomo servirali bomo pomudili zraven še nekaj sveže, na kockice zrezane zelenjave: čebulo, papriko, kumaro, paradižnik. Tudi kockice pečenega kruha se priležejo zraven, ponekod sem videl, da so ponudili zraven tudi trdo kuhano jajce. Vsak gost si bo dodal v juho to, kar mu je všeč. Včasih servirajo gaspačo tudi kot aperitiv: v tem primeru ga ponudimo v kozarcih.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava