Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (27)

6. jul. 2018 | 19:10
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Mrzle testenine

Ko sklenemo, da povabimo prijatelje na žar, kar se ponavadi zgodi poleti, se postavlja vprašanje, vsaj tako se dogaja meni, kaj ponuditi prej. Če opustimo opečen kruh z raznimi bolj ali manj slastnimi omakami, nam ostane izbira med testeninami in rižem, seveda v obeh primerih ohlajenimi.
To na žalost pomeni, da vam bosta meso ali riba ostali, kar se pri meni sicer v teh primerih zgodi vedno, v veliko veselje družinskega ljubljenca, ki je še zlasti navdušen nad mrzlimi čevapčiči.
Žar je po navadi moško opravilo, s pripravo predjedi pa se bodo bržkone pozabavale gospe, ki jim danes svetujem nekaj receptov mrzle „pašte», katerih prednost je tudi v tem, da so zelo hitro gotove. Za vsako od obeh jedi boste potrebovali približno pol ure.

Testenine z mocarelo
Za 6 oseb potrebujemo:
500 gr špagetov
300 gr svežega paradižnika
120 gr mocarele
eno rdečo in eno rumeno papriko
baziliko
olivno olje
sol
poper

Paprike osmodimo, olupimo, odstranimo semena in od vsake odrežemo približno četrtino, ki jo narežemo na drobne kockice. Damo jih v posodo, v kateri bomo špagete potem gostom ponudili, dodamo še nekaj lističev bazilike, oluščene paradižnike, ki jih moramo razsemeniti in narezati na kockice, sol, obilo sveže mletega popra in manjši kozarec olivnega olja. Dobro premešamo in pustimo zelenjavo kakšno uro v tej marinadi. Skuhamo špagete kot ponavadi v vreli osoljeni vodi, jih odcedimo in še tople zmešamo s pripravljeno zelenjavo. Pustimo, da se zmes ohladi in ob koncu, ko je vse ohlajeno, primešamo na kocke zrezano mocarelo.

Dišeči peresniki
Za 6 oseb potrebujemo:
500 gr peresnikov ali makaronov
500 gr svežega paradižnika
250 gr konzervirane tunine
obilo dišavnic (majarona, bazilike, rožmarina, timijana, peteršilja), nekaj kapljic worchesterske omake
olivno olje
sol
poper

Paradižnike olupimo, odstranimo semena in jih narežemo na kockice, ki jih zberemo v posodi, v kateri jih odišavimo z drobno sesekljanimi dišavnicami, sveže mletim poprom in štirimi žlicami olivnega olja. Ko so testenine skuhane „al dente«, jih dobro odcedimo, ohladimo pod mrzlo vodo in dodamo v omako, skoraj z nekaj kapljicami worchesterske omake, in zdrobljeno tunino (brez olja, v katerem je konzervirana). Vse dobro premešamo in vsa umetnost je tu. Če vam je všeč, lahko v omako dodate tudi sesekljan strok česna in slanega sarduna. Zadeva bo bolj okusna, če pripravite omako nekaj ur prej in dodate testenine samo takrat, ko jih boste ponudili.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava