Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (28)

13. jul. 2018 | 16:39
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Kosovska juha

Mili Bože, čuda velikoga!
Kad se sleže na Kosovo vojska,
U toj vojsci devet Jugovića,
I deseti stari Jug Bogdane.


Srbija ima najbrž najlepše narodne pesmi na svetu in Smrt majke Jugovića, katere začetne verze citiram, je ena med najlepšimi in najbolj tragičnimi iz vsega srbskega narodnega opusa. Verzi so se mi vrnil v spomin prejšnji teden, ko je prišla novica o aretaciji dolgo iskanega (vendar ne s preveliko vnemo) nekdanjega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki mu pripisujejo med drugim odgovornost za dolgoletno bombardiranje Sarajeva in za pokol bosanskih muslimanov v Srebrenici. Tudi on je po svoje žrtev srbske paranoje, ko je skoraj ves narod prepričan, da mu vsi strežejo po življenju. A to gotovo ni primerna tribuna za razglabljanje o politiki. Prišlo mi je tudi na misel, da od začetka spopadov v nekdanji Jugoslaviji nisem bil v Srbiji, iz katere in na prijatelje Srbe, imam lepe spomine. Kako pa je s tamkajšnjo kuhinjo? Odvisno pač od pokrajine, v glavnem pa dokaj močna in gotovo ne lahka.
Ko sem že citiral Kosovo in bitko na Kosovem polju (Srbi so menda edini narod, ki praznuje svoj poraz in izgubo lastne neodvisnosti), naj podam recept ene od številnih okusnih čorb, juh, s katerimi je bogata srbska kuhinja – tej so dali ime kosovska čorba, za katero boste potrebovali_

enega piščanca
pol gomolja zelene
3-4 korene
peteršilj
1 dl kisle smetane
3 jajca
lovorov list
poper v zrnu
sol
1 limono

Dobro očiščenega piščanca zrežite na kose in ga dajte v lonec z mrzlo vodo. Ko zavre, dodajte korenje, zeleno, 5-6 zrn popra, lovor in sol. Pustite da se kuha, dokler se meso ne omehča. Juho odcedite, meso in zelenjavo zrežite na drobne koščke, nakar jih spet vrnite v juho in pustite, da se nekoliko ohladi. Zmešajte 3 rumenjake, kislo smetano in limonin sok ter vse skupaj ob stalnem mešanju prelijte v juho. Ob koncu potresite s sesekljanim peteršiljem. Zagotavljam, da je ta kosovska (če sploh je kosovska) juha, zelo okusna.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava