Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (29)

20. jul. 2018 | 19:21
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Špageti na sečuanski način

Danes se v znamenju polemik začenjajo pekinške olimpijske igre. Vprašanje je ali naj velja starogrško pravilo, da se za časa iger utišajo polemike in prenehajo, vsaj začasno vse vojne, ali pa naj prevlada mnenje tistih, ki pravijo, da kršenja človekovih pravic na Kitajskem ni mogoče spregledati. In to je samo eno od spornih vprašanj, v znamenju katerih se bodo odvijale letošnje olimpijske igre. Drugo vprašanje, ki pa zadeva predvsem športnike, ki se bodo potegovali za olimpijska odličja, je hudo onesnaženje ozračja, ki pesti Peking in vsa večja kitajska mesta, davek, ki ga pač Kitajci plačajo hitremu industrijskemu razvoju. Peking se je utapljal v smogu že pred 20 leti, ko sem ga zadnjič obiskal, trenutno pa je položaj bržkone še slabši.
Ampak pustimo to in posvetimo se kitajski kuhinji: načelo Kitajcev je, da vse, kar se giba, sodi v lonec, pa naj bodo race, kokoši, zajci, kače, žabe, črvi, kobilice,....drugo pa dodajte vi po svoji domišljiji. V restavracijah za zahodne goste seveda ne bodo ponudili ocvrtih ščurkov, kakšno kačo pa boste tu in tam le dobili. Seveda ne bom šel v ekstreme, recept, ki vam ga danes svetujem, povsem ustreza zahodnjaškemu okusu: pripravili bomo namreč špagete na sečuanski način.
Naj dodam, da je Sečuan kitajska pokrajina, ki slovi po dokaj začinjenih jedeh.

Potrebujemo:

200 gr riževih špagetov ( najdete jih v skoraj vsakem supermarketu, če pa jih ne marate, bodo dobri tudi navadni špageti št.3)
20 dekagramov pustega svinskega mesa
2 stroka česna, pol mlade čebule, kos svežega olupljenega ingverja
pol litra zelenjavne juhe (tudi iz kocke)
sladkor
riževo vino (tudi suho belo vino bo še kar ustrezalo)
pikantno sojino omako
sol
olje (v katerem so se namakali feferoni)
arašidovo olje.

Meso kuhajte 10 minut v rahlo osoljeni vreli vodi, odcedite ga in razrežite na 3 x 11 cm dolge paličice. V voku (polkrožni orientalski posodi) segrejte 2 žlici olja, dodajte žličko sladkorja in pustite, da se na srednje močne ognju karamelizira ob stalnem mešanju. Dodajte še meso in pustite, da se za kratek čas duši. Zalijte z dvema žlicama vina in nekaj kapljicami pikantnega olja. Po 1 minuti dodajte še sesekljan česen in ingver, zalijte s toplo juho in dodajte ščepec soli, če je potrebno. Sedaj lahko vok pokrijete in pustite, da se jed kuha približno eno uro.
Medtem v osoljenem kropu skuhajte špagete (pazite, ker se riževi špageti skuhajo zelo hitro), odcedite jih in razporedite v skledice, dno katerih ste postlali z drobno sesekljano mlado čebulo, ki se je nekaj časa namakala v pikantni sojini omaki. Na špagete potresite meso in tekočino, ki je ostala.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava