Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (37)

14. sep. 2018 | 20:27
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Jesen je tu že kar nekaj tednov in gob bi moralo biti na kvintale, a ne vem kako, pri nas jih ne najdemo niti v gozdu niti pri zelenjadarju.
Kakorkoli že, danes bomo govorili o gobjem menuju. Ker so recepti zelo nezahtevni, predlagam kar tri: hladno predjed, toplo predjed in glavno jed.
Začeli bi kar s hladno predjedjo, jurčki v solati: potrebujemo 5-6 manjših jurčkov, ki jih temeljito očistimo in narežemo na tenke lističe, rahlo jih posolimo in popopramo, pokapamo z limoninim sokom in z dobrim oljčnim oljem. Ob koncu dodamo še na lističe nastrgan parmezan. In to je vse.
Kot toplo predjed predlagam gobjo rižoto:
potrebujemo 400 g svežih jurčkov
manjši zavitek suhih
350 g riža (po možnosti vrste carnaroli, ali vialone nano)
juho (tudi iz kocke)
srednje veliko čebulo
kozarec belega vina
peteršilj
15 dag parmezana
žlico masla

Suhe gobe polijemo z mlačno vodo in jih pustimo v njej približno 20 minut, da se omehčajo.
Na maslu posteklenimo čebulo in dodamo na tenke lističe narezane sveže jurčke, ki smo jih dobro očistili, in suhe gobe, ki so se medtem omehčale.
Dodamo tudi malo vode, v kateri so se suhe gobe namakale. Pražimo nekaj minut, nato dodamo riž in pustimo, da vsrka sokove, ki so jih spustile gobe. Dodamo vino in počakamo, da izhlapi, nato prilivamo juho po zajemalkah, riž dokaj pogosto premešamo. Računajmo, da bo riž kuhan v 17-18 minutah in da mora biti rižota bolj tekoča. Ko je riž skuhan »al dente«, ugasnemo ogenj in primešamo žlico masla in parmezan ter sesekljan peteršilj. Posodo pokrijemo, počakamo 5 minut in rižoto serviramo.
Nekateri kuhajo rižoto brez gob, ki jih prepražijo v drugi posodi in jih vmešajo v riž šele na koncu. Osebno se mi zdi okusnejša prva varianta.

Če imate po gobovi solati in po rižoti še nekaj prostora, vam predlagam še jajčno jed z gobami.
potrebujemo 400 g jurčkov ali lisičk ali mešanih gob
manjšo čebulo
oljčno olje
6 jajc
sol
poper

Gobe očistimo in narežemo na lističe; v ponvi na olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodano gobe in pražimo, da se zmehčajo.
Posolimo in popopramo in dodamo razžvrkljana jajca. Mešaje pečemo še nekaj minut, da se jajca popečejo, a ne preveč, saj mora biti jed mehka.
Če nimamo svežih jurčkov, jih lahko nadomestimo (razen za solato) tudi s šampinjoni, ki jim dodamo nekaj suhih gob, ki smo jih prej omehčali v mlačni vodi, saj bodo jedi dale boljši okus.

Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava