Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kulinarični kotiček (44)

1. nov. 2018 | 16:25
Dark Theme

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Kruhovi njoki s telečjim žvacetom

Kruhovi cmoki ali njoki so bili včasih zelo pogosto na naših mizah. Uspešno so nadomeščali in še vedno nadomeščajo krompirjeve njoke ali kakšne testenine. Se pa tudi podajo k jedem, h katerim ne bi nikoli ponudili krompirjevih cmokov ali kakršnekoli testenine, na primer h kislemu zelju ali repi.
Kruhovi cmoki so pogosta jed v vsej Srednji Evropi, od Jadranskega morja preko Slovenije, Slavonije in Alp in recepti so si vsi na moč podobni, spreminjajo se le nekatere podrobnosti, medtem ko je za vse značilna uporaba starega kruha, ki je nekoč bil predragocen, da bi ga kar zavrgli ali ga dali za hrano živini.
Danes vam predlagam kruhove cmoke s telečjim žvacetom, ki je prav tako jed, ki jo poznajo v vsej Srednji Evropi, pa čeprav jo kličejo z najrazličnejšimi imeni.

Za kruhove njoke torej potrebujemo:
400 gr starega kruha,
200 g moke
2 jajci
25 g ribanega sir
100 gr prekajene slanine
2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
sol
poper
kozarec ali dva mleka.

V širši skledi dobro zmešamo jajca, kruh, ki smo ga narezali na kockice, namočili v mleku in dobro oželi, sir, moko. Ko je zmes enakomerno premešana, dodamo drobno sesekljano slanino, peteršilj, sol (ne preveč, saj je že slan kruh, pa tudi slanina), sveže mlet poper. Iz zmesi oblikujemo za jajce velike njoke, ki jih povaljamo v moki in jih zakuhamo v vrel krop. Ko se prikažejo na površju, so kuhani in jih lahko vzamemo iz vode ter ponudimo k žvacetu, za katerega pa potrebujemo 1 kg teletine, narezane na kocke, 1 večjo čebulo, strok česna, žlico moke, olivno olje, kozarec paradižnikove »šalše«, pol kozarca belega vina, sol, poper. Čebulo in česen dobro sesekljamo in pražimo, da čebula postane steklena: dodamo na kocke zrezano meso in vse skupaj dušimo, da se meso obarva in da voda, ki jo spusti, izpari. Pomokamo, polijemo z vinom, spet premešamo, solimo, popramo in ko vino izpari dodamo »šalšo«. Na šibkem ognju dušimo do mehkega, če se medtem žvacet preveč posuši, po malem dodajamo juho (tudi iz kocke). Omaka ne sme biti preveč jušna, bolje je, če je gosta.
K žvacetu s kruhovimi njoki, se poda radič v solati, ali katerakoli sveža zelena solata.
Dober tek!

Ivan Fischer

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava