Kulinarični kotiček (34)

Polenta z gobami

A

sobota, 25. avgusta 2018 | 09:09

Polenta z gobami ( vir fotografije: www.cookaround.com)

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Polenta z gobami

Jesen je čas gob in čeprav sem o gobah že marsikaj napisal, je vedno kak nov recept, ki ga velja zabeležiti. Za vsak recept pa velja vedeti, da gre za osnovo, za priporočilo, potem ga vsakdo lahko oblikuje po svoje, v skladu s svojo domišljijo in trenutnim razpoloženjem.
Pričujoči recept, glede na sestavine, je najbrž nastal na neki planšariji, zelo verjetno nekje v Venetu ali na Tridentinskem, lahko pa bi bil mirne duše doma tudi nekje v naših hribih. Priprava je zelo enostavna, pri nas pa bo edini problem priti do svežih jurčkov. Ampak, v sili hudič tudi muhe žre in tudi mi si lahko pomagamo na drug način. Ker so šampinjoni na voljo skozi vse leto, suhe gobe pa tudi, lahko zamenjamo jurčke s šampinjoni in suhimi gobami.
Rezultat prav gotovo ne bo enak, verjemite pa, da bo končni izdelek še kako užiten.

Potrebujemo:
500 gr svežih jurčkov (če jih nimamo, bomo uporabili 500 gr svežih šampinjonov in 50 gr suhih gob)
polovico majhne čebule
3 skodele koruznega zdroba
žlico masla
250 ml sveže smetane
skodelo naribanega parmezana
peteršilj
sol in poper

Najprej skuhamo polento, za kar bomo porabili približno 35-45 minut. Ko je polenta skuhana, jo preselimo v skledo, ki smo jo prej zmočili z mrzlo vodo in pustimo, da se ohladi in strdi.
Medtem na maslu prepražimo drobno sesekljano čebulo, ki ne sme porjaveti, dodamo na lističe narezane dobro očiščene gobe in jih pražimo približno 10 minut. Solimo, popramo in dodamo drobno sesekljan sveži peteršilj.
Medtem se je polenta ohladila in jo lahko vzamemo iz sklede in jo vodoravno razrežemo na dve polovici. Dno ognjevarne posode zmočimo z dvema ali tremi žlicami smetane in nanj položimo spodnjo polovico polente, jo pokrijemo s polovico praženih gob in jo polijemo z nekaj žlicami smetane, ki smo jo pomešali z naribanim parmezanom.
Sedaj lahko pokrijemo z drugo polovico polente, ki jo prekrijemo z ostankom gob in s preostalo smetano, ki smo ji prav tako primešali ostanek parmezana. Posodo porinemo v ogreto pečico in pri srednji temperaturi pečemo približno pol ure.
Najbrž je odveč, da povem, da namesto parmezana lahko uporabimo katerikoli nariban sir, namesto smetane pa lahko uporabimo bešamel. Če se nam ne ljubi zamuditi 45 minut s kuhanjem polente, lahko v 10 minutah skuhamo instant polento, ki pa gotovo ne bo tako okusna. Lahko celo kupimo že pripravljeno polento in jo narežemo na rezine. Skratka, vse je odvisno od vaše volje do kuhanja.
Dober tek!

Ivan Fischer

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane