Kulinarični kotiček (35)

Brodet

A

sobota, 1. septembra 2018 | 10:13

Vsako soboto objavljamo na naši spletni strani www.primorski.eu kuharski recept našega nekdanjega kolege Ivana Fischerja. Ne gre za novost, temveč za »elektronski ponatis« kulinaričnega kotička, ki ga je Primorski dnevnik objavljal od pozne pomladi 2007 do jeseni leta 2011. Tako izvirnost receptov, kot tudi misli, ki spremljajo njihovo objavo, v celoti ohranjajo aktualnost in sporočilnost, spletna objava pa omogoča hkrati njihov hiter prenos v elektronski ali papirnati arhiv domače kuhinje.
Dobro branje!

Brodet

Pred dnevi sem srečal prijatelja, ki mi je dejal, da vedno prebere kulinarično rubriko v Primorskem dnevniku. Na vprašanje, če kdaj tudi kaj skuha, mi je povedal, da se je sicer nekoč lotil dela za štedilnikom in da je skuhal pasulj po receptu, ki sem ga objavil tam nekje pred dobrim letom. Pri tem pa se je pritožil, da je bilo vsega preveč. Možakar je samski, ali single, kot pravimo danes, porcije v rubriki pa so za 4-6 oseb in je torej logično, da kljub mladostnemu apetitu ni zmogel pospraviti vsega.
Količine so torej vedno za nekoliko večjo družbo, kar velja tudi za današnji recept, ki je tudi nekoliko lažje prebavljiv kot pasulj s prekajeno svinino.
Govor bo namreč o brodetu, jedi, ki jo, v tej ali oni različici najdemo po vsej jadranski obali, tako na vzhodni kot na zahodni strani, ne nazadnje pa tudi pri nas. Receptov je torej toliko, kolikor je kuharjev, so pa si vsi dokaj podobni in bolj ali manj slastni. Morda je bil še najbolj okusen tisti, ki nam ga je v kampu v Istri pripravila prijateljica Nora, sicer Barkovljanka in torej iz kraja, kjer vedo, kako se tej stvari streže. Današnji recept seveda ni njen in tudi si ga lahko vsak priredi po lastnem okusu.

Potrebujemo:
1 kg raznih rib (škarpena, brancin, oslič, rošpo, kanoče, škampi, vse ribe so v tej jedi dobrodošle)
majhno čebulo
2 žlici paradižnikove mezge
1 dl vina
2 stroka česna
lovor
peteršilj
moko
sol
poper
oljčno olje
po želji žlico vinskega kisa

Ribe temeljito očistimo, pomokamo in na hitro precvremo. Obstaja več šol: nekateri pustijo ribe v večjih kosih, sam pa jih raje prej očistim od kosti, se pravi filiram in precvrem fileje. V drugi dokaj nizki in široki posodi prepražimo čebulo, ki pa ne sme porjaveti.
Nato dodamo ribe, ki smo jih prej precvrli, paradižnikovo mezgo ali nekaj pelatov, strt česen, vino in lovor, sol in poper in še toliko vode, da je vse skupaj komaj pokrito. Kuhamo približno pol ure, pri tem pa moramo paziti, da jedi nikakor ne mešamo, temveč posodo občasno potresemo, da se jed ne prime. Pet minut preden je jed skuhana, dodamo kanoče in (ali) škampe, ki jih nismo cvrli z drugimi ribami. Komur je všeč, lahko prilije žlico vinskega kisa, če seveda paradižnik ni preveč kisel. Ob koncu dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in žlico ali dve oljčnega olja.
To je samo eden od tisočih receptov brodeta, ki ga kuhajo tostran in onstran Jadranskega morja. K brodetu se seveda najbolj prileže polenta, pri nas in na vzhodni obali Jadrana rumena, v Venetu bela, a obe seveda idealna prikuha za to morsko jed.
Dober tek!

Ivan Fischer

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane