Tako sem živel

Pri Cankarjevi založbi izšla zanimiva biografija Borisa Pahorja

A

petek, 23. avgusta 2013 | 08:25

Bogata monografija je izšla pri Cankarjevi založbi

Bibliografija Borisa Pahorja šteje na desetine knjig, prevodov in ponatisov v različnih svetovnih jezikih. Res dolgemu seznamu se je v teh dneh pridružila monografija Tako sem živel - Stoletje Borisa Pahorja, ki je izšla pri ljubljanski Cankarjevi založbi. O njenem nastanku in vsebini smo se pogovorili s Tatjano Rojc, tržaško literarno kritičarko, ki je dolgemu seznamu esejev in študij o Borisu Pahorju dodala bogato monografijo, posrečeno mešanico zgodovinske študije, avtobiografske pripovedi, fotografskega albuma, čitanke.
Knjiga Tako sem živel je izšla v zbirki albumov, ki jih Cankarjeva založba oziroma Mladinska knjiga posvečata stoletnici rojstva pomembnih literarnih ustvarjalcev. Albuma sta bila na primer v preteklosti deležna Srečko Kosovel in Mira Mihelič, tokrat pa živeči pisatelj. Na knjižnih policah sta sicer že dve Pahorjevi biografiji oziroma avtobiografiji (Trikrat ne in Nikogaršnji sin), Tako sem živel pa se od njiju razlikuje.
»Z urednikom sva se odločila za nekoliko neobičajno biografijo. Osnova zanjo so bili pogovori s profesorjem, ki sem jih pred približno desetimi leti posnela za Radio Trsta A. Urednica mojih oddaj je bila takrat Miriam Koren, ki mi je malo pred upokojitvijo posredovala zvočne zapise, za kar sem ji zelo hvaležna. Prepise sem na novo uredila, tako kronološko kot smiselno, in opremila z odlomki iz Pahorjevih del, saj je za njegovo literaturo značilno, da je zelo avtobiografska. Odlomke sem zgodovinsko in literarno kontekstualizirala, pri čemer sem izhajala tudi iz daljšega uvodnega poglavja o Slovencih v Trstu na prehodu iz devetnajstega v dvajseto stoletje.«
Avtorica pravi, da je želela bralcu predstaviti okolje, v katerem se je rodil Boris Pahor, v kakšni skupnosti je odraščal. »Knjiga nosi podnaslov Stoletje Borisa Pahorja, saj ob pisateljevi osebni zgodbi prinaša tudi zgodbo tržaških Slovencev. Že v radijskih pogovorih sem ga spraševala o tem, kam je zahajal, s kom se družil, da bi kaj več izvedela o življenju tržaških Slovencev. Poglavje o požigu Narodnega doma sem tako opremila tudi z odlomki drugih avtorjev, povečini Slovencev, a tudi škvadrista Francesca Giunte; iz njegovega dnevnika jasno izhaja, da je bil požig odločilen za vzpon italijanskega fašizma.«
Poglavje o družini Tomažič spremlja na primer zapis Lava Čermelja, ki bralcu predstavi drugi tržaški proces, drugi odlomki nam pred očmi zarišejo lik Pina Tomažiča.
Skoraj 300 strani obsežna knjiga velikega formata (45€) je napisana na berljiv način. V njej bodo tudi dobri poznavalci Pahorjevega življenja in opusa našli marsikatero novo zanimivost. Če ne drugače, vsaj med številnimi fotografijami iz Pahorjevega družinskega albuma, arhiva zgodovinskega odseka NŠK in ljubljanskega NUK-a, ki bogatijo knjigo.
Uradna predstavitev bo na Pahorjev rojstni dan, 26. avgusta, v ljubljanski knjigarni Konzorcij, 29. avgusta pa tudi v tržaškem Kulturnem domu.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Zvesto in ponosno na robu

Kantavtor Giorgio Canali izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

2. novembra 2018 | 11:34

Izšel je dokumentarec o pevki Amy Winehouse

Za prihodnje leto je napovedana svetovna turneja pevkinega holograma

2. novembra 2018 | 12:08

Janez Škof »v imenu prstana«

Podelitev nagrad Borštnikovega srečanja je imela jasno politično noto

29. oktobra 2018 | 20:10

Prepričljivi Soldado

Italijanski režiser Stefano Sollima podpisal nadaljevanje filma SicarioV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

26. oktobra 2018 | 11:02

Borut Pahor hvaležen Alojzu Rebuli

Žalna seja za pokojnim pisateljem 8.11. na pobudo SAZU v Ljubljani

26. oktobra 2018 | 05:49

Adore slavi 20 let

Skupina The Smashing Pumpkins spet nastopaV naši rubriki Na ves glas!Priložen video posnetek

26. oktobra 2018 | 11:30

Spomini Miroslava Košute na 25 let v SSG

Predstavili knjigo Oder med sanjo in stisko

25. oktobra 2018 | 19:35