Ponedeljek, 06 maj 2024
Iskanje

Igriva, ironična, lucidna Memorabilia

15. feb. 2014 | 11:10
Dark Theme

Najbrž je tudi katerega od številnih obiskovalcev petkovega odprtja razstave Memorabilia pritegnil cikel Dnevniki. Tisti kolaži velikih formatov in najrazličnejših barv, ki od včeraj krasijo eno od sten muzeja Revoltella in s katerimi nam Franko Vecchiet pove marsikaj o sebi. Kajti vsak dnevnik pripoveduje pač tudi o svojem avtorju. V Vecchietovem dnevniškem morju barv lahko pozoren obiskovalec razbere tudi različne besede in različne jezike: lahkotnost, dilema, odhodi, strategie, maschere, zvest, preparation, razlike, Evropa, z možnostjo napake ... Kajti kot pravi umetnostni kritik Enzo di Grazia, sobivata v umetniškem svetu Franka Vecchieta neukrotljiv pobalin in uravnovešen, luciden, hladen umetnik.
Avditorij Mestnega muzeja Revoltella je bil premajhen, da bi vsi (na podlagi površnega izračuna vsaj 250 ljudi), ki so želeli počastiti tržaškega slikarja, našli mesto v njem. Kar najbrž priča tako o umetniški vrednosti njegovih del kot o priljubljenosti tega 73-letnega ustvarjalca.
Razstava bo na ogled do 30.marca. V nedeljo, 23. februarja, je predviden voden ogled in pogovor z umetnikom, ki ju bo vodila kustosinja Giulia Giorgi. V soboto, 8. marca, bo koncert glasbenika in skladatelja Fabia Nidra, v prihodnjih tednih pa bodo predstavili tudi trijezično monografijo, ki jo je uredil Andrej Furlan.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava