Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Na 1. kulinArtfest vabi vrsta avtorjev in dogodkov

28. maj. 2014 | 21:06
Dark Theme

31. maja in 1. junija se bodo v Volčjem gradu pri Komnu zbrali ljubitelji kulinarike in literature.Založništvu tržaškega tiska in njegovim partnerjem je namreč uspelo iz tega morda navidezno nezdružljivega binoma ustvariti kulinArtfest - prvi mednarodni sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino. V lepi kraški vasi bodo konec tedna postavili prodajno razstavni sejem tovrstne literature in priredili številne spremljevalne dogodke: od praktičnih kuharskih prikazov do otroških delavnic za zdravo prehrano, od predstavitev knjig in pogovorov s kuharji ter avtorji do koncertov.
Sejem bodo odprli v soboto ob 14. uri, uro kasneje bo na sporedu predstavitev zanimivega projekta Kako se je kuhalo pri Kosovelovih, na podlagi katerega bo nastala kuharska knjiga Tončke Kosovel (Srečkove sestre). Ob 16. uri bo sledila okrogla miza Od štedilnika do knjige in nazaj, ki jo bo vodil Iztok Ilich, sooblikovali pa gastronomski strokovnjaki: hrvaški pisatelj Veljko Barbieri, etnolog Janez Bogataj, avtorica kraških kulinaričnih bestselerjev Vesna Guštin, strokovnjak za mesnine Stanislav Renčelj ter koroški založnik Lojze Wieser. Ob 18. uri je predviden klepet ob kuhanju morskih dobrot, v katerem bosta z Mitjo Tretjakom sodelovala gurmana Marjuča Offizia in Klemen Košir. Od 21. ure pa bo na vaškem trgu ples »od polke do rock'n'rolla« z ansamblom Klapa iz Brega.
Tudi v nedeljo bo na domačiji pr' Mržkovih izredno živahno. Ob 9. uri bodo prišli na svoj račun ljubitelji slaščic, saj bosta Mara Mužina in Mirjam Simčič predstavili in pripravili nekaj receptov iz zbirke Domače slaščice. Sledil bo zanimiv niz polurnih avtorskih klepetov. Ob 9.45 bo Božidar Jezernik predstavil knjigo Kava - čarobni napoj (nagrada Best in the World na mednarodnem sejmu kuharskih knjig 2014 v Pekingu). Ob 10.15 se bosta Veljko Barbieri in Lojze Wieser pogovarjala o kulinariki nekoč in danes na Hrvaškem in avstrijskem Koroškem. Sledilo bo srečanje s Suzano Kranjec, ki bo spregovorila o življenju brez glutena, ob 11.15 bosta Valentina in Luka Novak predstavila svojo novo blagovno znamko O'mami, pol ure kasneje pa bodo kraški gostinci in vinarji Društva Planta spregovorili o oživljanju tradicionalne kulinarike. Napovedana je še predstavitev založbe Pivec (o Sacher torti, okusih Dunaja in še čem), revije QB Quantobasta (o kulinariki na papirju in spletu), bogat dopoldan pa bo nekaj po 13. uri zaključilo srečanje z Gaio Viola in Dariom Cortesejem (o rožah in divjih rastlinah v kuhinji).
Od 14.30 se bodo zvrstile štiri kuharske delavnice, tri za otroke različnih starosti in ena za odrasle (več informacij na tel. št. 040 368892 in na elektronskem naslovu info@ztt-est ). Prvi kulinArtfest pa bo ob 18. uri zaokrožil še koncert ljudskih pesmi v izvedbi KD Kraški šopek.
Vzporedno s 1. kulinArtfestom so prireditelji razpisali tudi literarni in foto video natečaj, katerega se lahko udeležijo vsi, ki želijo z besedo, fotografijo ali video posnetkom odgovoriti na večno vprašanje: živimo zato, da jemo, ali jemo zato, da živimo? Rok za oddajo prispevkov zapade poleti, vse informacije so na voljo na www.ztt-est.it.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava