Sreda, 17 april 2024
Iskanje

»Tapkanja ne moreš prodajati kot tablete«

14. jul. 2014 | 21:52
Dark Theme

Barbara Žetko je po izobrazbi arhitektka z opravljeno diplomo na univerzi v Benetkah (I.U.A.V.) Dvajset let se je v Trstu ukvarjala z arhitekturo z željo, da bi vsaj delno pripomogla k uravnovešanju odnosa med človekom in naravo. Nekega dne je skoraj naključno spoznala EFT metodo (Emotional Freedom Technique) ali tapkanje, kot se ji pogovorno reče.
Kako deluje EFT metoda?
EFT temelji na nekaterih spoznanjih zahodne psihologije in na nekaterih načelih tradicionalne kitajske medicine. Glavni izmed teh je pojem meridianov. Meridiani so nevidne poti v našem telesu, po katerih se pretaka energija. Če je ta pretok prost, torej ni ovir in energija ne zastaja, je z nami vse v redu. Če pa pride do kakršnihkoli blokad, se začnejo težave. Te težave se pojavijo najprej v obliki negativnih čustev, v najhujših primerih pa nas lahko privedejo do bolezni. EFT v bistvu izboljša pretok energije po meridianih in pripomore, da ohranimo čustveno ravnovesje, posredno pa tudi fizično.
Ali bi lahko rekli, da je ta tehnika podobna akupunkturi?
Seveda, saj jo imenujemo tudi akupunktura brez igel. Obe metodi slonita namreč na istih spoznanjih, način stimulacije točk po meridianih pa je različen.
Glavni razliki sta v tem, da ne uporabljamo igel, a samo naše prste in da stimuliramo le štirinajst točk. Poleg tega z metodo EFT obravnavamo čustvene težave, ne pa bolezni.
Akupunktura je uradno priznana tudi s strani zahodne medicine. Kaj pa EFT?
Zahodna medicina metode še ne priznava, čeprav obstaja strokovna literatura, ki v najpomembnejših znanstvenih revijah dokazuje njeno učinkovitost. Raziskave so npr. dokazale, da s tapkanjem znižamo količina kortizola v krvi in da je EFT učinkovit pri depresiji. Raziskav sicer ni veliko, verjetno ker so te denarno zahtevne, investicija pa se iz gospodarskega vidika ne splača, saj tapkanja ne moremo prodajati kot tablete.
Za katera obolenja se metoda EFT izkaže kot uspešna?
Govoriti o obolenjih ni pravilno. EFT deluje na čustvih, saj so te neposredno povezane s pretokom energije po meridianih. Dejstvo pa je, da pogosto opazimo spremembe tudi v našem telesu, ko odpravimo negativno čustvo, ki nas dalj časa muči. Zato se potem tudi fizično boljše počutimo. A to je samo stranski učinek. Vsekakor lahko s tapkanjem odpravimo celo vrsto motenj, ki nam onemogočajo, da bi sproščeno in mirno živeli.
Metoda je zelo učinkovita pri fobijah, saj te običajno odpravimo v kratkem času, čeprav smo zanje že dolgo trpeli. Pomaga nam tudi, da izboljšamo odnose z našimi bližnjimi, torej v družini, v službi ali s prijatelji. Lahko omilimo tesnobo in zaskrbljenost pred prihodnostjo, zmanjšujemo napetost in stres ter zvišamo svojo šibko samozavest. EFT pa deluje tudi na našo preteklost, s tem da odpravimo čustveni naboj naših spominov na negativne dogodke. Tapkanje lahko uporabljamo tudi za reševanje šolskih težav ali za odpravljanje blokad v športu in pri delu, ki nam onemogočajo, da bi izrazili ves svoj potencial. Poleg tega so pričevanja o reševanju težav včasih res tako neverjetna, da jih z izredno previdnostjo sprejemamo.
Ali lahko nekatera izpostavite?
Že sam Gary Craig, začetnik metode, je preveril, koliko je EFT učinkovit, ko je vojnim veteranom iz Vietnama pomagal premostiti hude travme. Veterani so trpeli za t.i. posttravmatsko stresno motnjo in so še vedno podoživljali strašne dogodke, ki so se jim pripetili več kot dvajset let prej. Veliko jih je trpelo za fobijami in paničnimi napadi, nekateri so spali samo s pomočjo velikih količin pomirjevalnih sredstev, drugi pa si niso upali med ljudi, ker so se bali, da bi jih lahko do napadel in streljal nanje. Craig je tedaj dokazal učinkovitost EFT in s pomočjo te tehnike ni le omilil nekaterih čustvenih težav, temveč celo dokončno odpravil hude fobije.
Pričevanj o ljudeh, ki so odpravili dolgoletne fobije v uri ali pa dveh, pa je toliko, da jih nima smisla naštevati.
Ali se metode tapkanja razlikujejo glede na težavo, ki naj bi jo rešili?
Tehnika tapkanja je za vse težave ista. Med tapkanjem pa se pogovarjamo sami s seboj in izgovarjamo določene afirmacije, da se lahko povežemo s težavo, ki bi jo radi rešili. To pa seveda pomeni, da so besede, ki jih uporabljamo, vedno različne. Če se npr. bojimo pajkov, moramo na glas to povedati, medtem ko tapkamo po točkah na našem telesu. Če pa se bojimo višine, moramo seveda stavek spremeniti oz. ga prilagoditi.
Kdaj ste se prvič srečali s tapkanjem?
Približno pred štirimi leti. Na začetku sem kot veliko ljudi tudi sama imela dvome o njegovi učinkovitosti, postopoma pa sem postajala vse bolj navdušena, kar me je privedlo do skrajne odločitve, da zapustim svoj dolgoletni poklic kot arhitektka in se posvetim izključno metodi EFT. To natančno opisujem v svojem razčlenjenem prispevku v knjigi Kako je EFT spremenil moje življenje … in lahko tudi vaše, ki smo jo trinajst izvajalcev napisali z namenom, da bi motivirali tapkalce in prepričali skeptike. Knjiga je doživela kar velik uspeh, saj je šla po nekaj mesecih že v ponatis.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava