Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Dunajski salon v Trstu

19. jul. 2014 | 17:21
Dark Theme

Nekoč, v času, ko sta si bila Dunaj in Trst kulturno, ekonomsko in geografsko bližja kot danes, so bila v obeh mestih druženja v salonih na dnevnem redu. Meščanska gospoda je na svoje domove vabila prijatelje in znance, jim ponudila nastop takega ali drugačnega umetnika, med družabnim delom večera pa tudi možnost spletanja novih poznanstev in umetniških sodelovanj. In ravno z željo, da bi med Dunajem in Trstom zrastli novi mostovi, bodo 1. avgusta v nekdanji ribarnici (Salone degli incanti) odprli dunajski umetniški salon Wiener Kunstsalon. Odprt bo 33 noči, v njem se bo predstavilo okrog dvesto akterjev dunajskega kulturnega življenja.
Niz dogodkov sta javnosti predstavila organizator Jürgen Wieshäupel in tržaški župan Roberto Cosolini. Stoletnica začetka prve svetovne vojne nas ne sooča samo z negativnimi spomini, temveč je tudi priložnost za spoznavanje sodobnosti, je prepričan Wieshäupel. Na pobudo Cosolinijeve uprave bodo zato v tržaškem »kunstsalonu« predstavili sodobno dunajsko umetnost, ki nastaja v prvi vrsti v avantgardnem muzeju MAK, a tudi v številnih galerijah, glasbenih, gledaliških in plesnih dvoranah. Bolj kot predmete - umetnine, bomo v Trst pripeljali ljudi, je obljubil Wieshäupel, saj želimo ustvariti vzdušje nekdanjih salonov. V očarljivih prostorih nekdanje ribarnice, ki gledajo na tržaško marino, se bodo obiskovalci v večernih urah (salon bo odprt od srede do nedelje od 18. do 1. ure, ob sobotah pa celo do 4. ure zjutraj!) sprehajali med raznimi instalacijami, performansi, debatami, plesnimi nastopi. Vsak večer bo posvečen neki temi, uvodni, ki bo na sporedu 1. avgusta, bo nosil naslov Mi verjamemo v lepoto.
Prireditev, ki se vsaj za tržaške pojme predstavlja v nekonvencionalni obliki, so omogočili številni avstrijski in italijanski pokrovitelji, v prvi vrsti zavarovalnica Generali in Fundacija CRTrst. Nekaj več informacij je na voljo na spletni strani www.salotto-vienna.net.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava