Petek, 26 april 2024
Iskanje

Kljub svojim sedemindvajsetim letom nadvse aktualen film

23. jul. 2014 | 19:07
Dark Theme

Otello Morsiani je odvetnik iz Padove in njegov stari prijatelj Checco ga zaprosi, da preveri velikost in vrednost zemljišča v bližini Roviga, pri izlivu reke Pad, ki bi naj v kratkem postalo velik naravni park. Na tistem območju pa so do pred nekaj leti pridobivali metan in to je seveda zagotavljalo celotnemu področju posebno vrednost. Pošteni Otello hoče zato razumeti, kakšno je trenutno stanje terena, saj se vse strukture za pridobivanje plina zdijo že zastarele in zapuščene. Raziskovanje pa ga privede do odkritja cele vrste zamolčanih resnic, špekulacij in skrivnosti, ki jih prebivalci še kako dobro poznajo in na tihem hranijo.
Otello Morsiani bo tako stopil na prste marsikomu in to do take mere, da ga bo nekega večera eden od krajanov, Ternova celo poskusil umoriti. Ternova je namreč lastnik piščančje farm, ki si skrivaj zagotavlja metan. Odvetniku Otellu je tako jasno, da mora nazaj v Padovo, ker so nezakonite spletke med prebivalci naselja v Polesineu še zelo nevarne. Taka odločitev ga stane precej, saj se je medtem zaljubil v mlado mater samohranilko Dario, ki jo mora zdaj zapustiti.
Film Notte italiana, pripoved o skorumpirani italijanski politiki in družbi je prvenec Carla Mazzacuratija. Protagonist je Marco Messeri, film pa je tudi producentski debi dvojice Nanni Moretti in Angelo Barbagallo za producentsko hišo Sacher film. Film je ob izidu naletel na različna mnenja, po sedemindvajsetih letih pa je njegovo sporočilo še kako aktualno in tudi film bistveno bolj dragocen.
Film bo nocoj v kinodvorani Ariston v Trstu odprl poseben poklon pred nedavnim preminulemu režiserju iz Padove, ki mu je v prejšnjih dneh goriški festival Amidei posvetil posebno retrospektivo. Isti življenjski pregled bo od danes na sporedu v Trstu. Jutri bo na sporedu delo Vesna va veloce, ki ga je Mazzacurati leta 1996 delno posnel prav v Trstu in v katerem nastopa tudi Alessandro Mizzi. V Trstu je režiser nameraval posneti tudi novi film, kar pa mu je huda bolezen za vedno preprečila. V soboto, 26. julija, bo na sporedu tudi film Il toro, s katerim je Mazzacurati leta 1994 na beneški Mostri zmagal leva prihodnosti. (Iga)

Notte italiana

Italija 1987
Režija: Carlo Mazzacurati
Igrajo: Marco Messeri, Roberto Citran, Giulia Boschi in Remo Remotti
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava