Sreda, 17 april 2024
Iskanje

»Otrok« avstralskega sludge-bluesa

31. jul. 2014 | 18:53
Dark Theme

Bluz bo tudi danes glavni akter glasbene rubrike Na ves glas, sicer ne ravno čisti bluz, ampak posebna mešanica stoner, doom, psihedelije in seveda bluza. Tokrat mi je priskočil na pomoč glasbeni portal Bandcamp, na katerem sem zasledil skorajda neznano skupino Child.
Avstralski bend Child je relativno mlada skupina. Trije bradati fantje so jo namreč ustanovili pred dvema letoma in to zgolj po naključju. »Takrat sem se bil komaj preselil v Melbourne,« je za italijansko glasbeno revijo Rumore izjavil pevec in kitarist Mathias Northway »in nek večer v nočnem klubu spoznal basista Jaydena Ensorja ter bobnarja Michaela Lowea. Kmalu smo se spoprijateljili in začeli igrati skupaj. V teku dolgih »jam sessions« (glasbene improvizacije) se je tako rodil naš sound!« Ljubezen do starega, ameriškega bluza so fantje uskladili z doom glasbo bendov, kot sta Black Sabbath in Pentagram, stoner rokom skupin Kyuss in Sleep ter zvrhano mero psihedelije. Rezultat vseh teh različnih glasbenih zvrsti je istoimenski prvenec Child, kateremu pa lahko zaenkrat prisluhnemo le na glasbenem portalu Bandcamp. Digitalna verzija ploščka je v teh mesecih doživela viden uspeh, tako da je kar nekaj glasbenih založb ponudilo fantom produkcijo in tiskanje plošč. »Nismo se še odločili, s katero od teh bomo podpisali pogodbo,« je še dodal Northway. Album Child sestavlja le pet komadov, vseeno pa traja skoraj štirideset minut. Pesmi so namreč dolge, fantje pa bodo verjetno na tiskano verzijo dodali še kako skladbo.
Prvi komad Trees je idealen dokaz zgoraj omenjene mešanice glasbenih zvrsti: izrazito psihedelični bluz, v katerem zaznamo veliko kitarskih doom distorzij. Ravno tako polna psihedelija je tudi naslednja pesem Stone By Stone, medtem ko je komad All Dried Up verjetno najbolj bluz skladba ploščka. Stoner doom ritmi pridejo na dan v uvodu pesmi Mean Square, v zadnji, desetminutni Blue Overtone Storm/Yellow Planetary Sun pa smo priča nenehnemu prepletanju ritmov.

Child
Child
Stoner blues
Samozaložba, 2014
Ocena: ★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava