Petek, 26 april 2024
Iskanje

Ko se otroštvo in najstništvo še zadnjič pogledata

27. avg. 2014 | 21:58
Dark Theme

Ellis in Neckbone sta najstnika, ki živita na bregu Missisipija. Ko se jima nekega dne pokvari plovilo in se znajdeta na otoku, čisto slučajno spoznata Muda, možkega, odpadnika, ki že več let beži pred pravico a tudi pred tistimi, ki ga hočejo ubiti in si je prav zato na tisti oazi uredil novo življenje.
Mud je v resnici že od nekdaj zaljubljen v Juniper, ki prebiva nedaleč od tam in s katero si želi pobegniti daleč stran. Njegovo edino upanje je to, da uspe najti primerno barko, ki mu bo zagotovila sigurno in srečno plovbo in še srečnejšo prihodnost.
Ellis in Neckbone si prizadevata, da bi mu na vsak način pomagala, pa čeprav ju to stane spoznanje tudi bridkih resnic.
Film, ki je pred dvema letoma navdušil publiko canneskega občinstva je predvsem zgodba, ki s pomočjo slike pripoveduje o točno določenem mladostniškem trenutku, ko življenje otroških sanj in prepričanj prekorači točko, ki ga ne bo več pustila nazaj.
V vlogi mladega junaka nastopa Tye Sheridan, že protagonist Malickovega The tree of life, ki se spet preizkuša z zahtevno vlogo, tokrat najstnika, ki spoznava svet odraslih in realnost, ki žal ne odgovarja temu, kar si je on predstavljal.
Ellis pride tako na sled zapletenemu odnosu staršev in v prvi osebi okusi grenkobo laži za katerimi se skriva Mud, kot tudi nekoherentnost Juniper, preteklost starega Toma in slepo nasilje maščevanja.
Vse to ga seveda prisili, da odraste veliko hitreje in da tudi tista njegova barka, ki je končno dobila varen pristan na drevesu, mora dol od tam.
A vse to se za ceno nasmeha nove ljubezni še kako splača. (Iga)

Mud

Režija: Jeff Nichols
Igrata: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Michael Shannon in Tye Sheridan
ZDA 2013
Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava