Petek, 19 april 2024
Iskanje

Melanholične, tu pa tam, dark glasbene atmosfere

18. sep. 2014 | 19:41
Dark Theme

Post punk je glasbena zvrst, ki je zaznamovala osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Na začetku novega tisočletja je ta glasbeni žanr doživel neke vrste preporod s tako imenovanim post punk revival glasbenim valom. Skupine, kot so The Strokes, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys in Interpol, so takrat predstavile moderno verzijo zastarele glasbene zvrsti in to dokaj uspešno. Prvenci vseh teh štirih bendov (in lahko bi dodali še kakega drugega) so prave glasbene mojstrovine. S časom, v nekaterih primerih že z drugim albumom, pa so se zgoraj naštete skupine oddaljile od post punka in v glavnem izbrale bolj »komercialne« glasbene poti. Verjetno so k temu pripomogle tudi pogodbe z »major« glasbenimi založbami, a pustimo to ...
Ameriška skupina Interpol je pred več kot desetimi leti izdala svoj izredni prvenec Turn On The Bright Lights, letošnji El Pintor pa predstavlja le bled spomin na prve »neodvisne« čase. Zasedbo Interpol sestavljajo danes pevec in kitarist Paul Banks, drugi kitarist Daniel Kessler in bobnar Sam Fogarino. Basist in pianist Carlos Dengler je pred štirimi leti zapustil bend, do danes pa ga ni nihče nadomestil. Glasbeni trio je tako letos poleti posnel svojo peto ploščo El Pintor. Naslov je ena izmed najbolj »originalnih« stvari albuma, saj je to anagram zasedbinega imena Interpol. Iz glasbenega zornega kota pa je »originalnega« materiala bolj malo. Večina komadov (preveč) spominja na prejšnje izdelke skupine iz New Yorka. Melanholične, tu pa tam, dark glasbene atmosfere igrajo glavno vlogo v skoraj vseh pesmih plošče. Ena izmed redkih izjem je bolj poskočna skladba Ancient Ways, v kateri pa vseeno razberemo neke vrste tegobno duševno stanje pevca Banksa.
Časi, ko sta skupini Joy Division in The Cure »očarali« takratno sceno iz konca sedemdesetih in začetka osemdesetih z njunim težkim in mračnim duševnim stanjem, so že dolgo let za nami. Prosim, naj nekdo tole dejstvo obrazloži tudi Banksu in njegovim.

El Pintor
Interpol
Indie rock, new wave
Matador Records, 2014
Ocena: ★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava