Nedelja, 31 marec 2024
Iskanje

Delbono v Trstu

18. nov. 2014 | 20:49
Dark Theme

Pippo Delbono velja za eno najbolj poetičnih, polemičnih in politično angažiranih osebnosti na italijanskem kulturnem prizorišču. 55-letni gledališki in filmski igralec, režiser in avtor izvirnih projektov, je prejemnik številnih nagrad, njegovemu ustvarjanju so posvetili več publikacij, s svojim gledališkim ansamblom pa je že nastopil v petdesetih različnih državah. Med 24. in 27. novembrom bo Pippo Delbono obiskal tudi Trst in med drugim nastopil na odru Slovenskega stalnega gledališča.
Tržaški poklon Delbonu so v torek predstavili na tiskovni konferenci v gledališču Miela. Štiridnevni gledališko-filmski niz je namreč rezultat dobrih odnosov in vse bolj ustaljenih sodelovanj med različnimi partnerji, ki so tokrat združili moči, da bi mestu ponudili izvirno umetniško doživetje. Breda Pahor (SSG) je prepričana, da sodelovanja omogočajo gledališčem kakovostnejšo in večkrat tudi bolj vznemirljivo ponudbo, ki bi si jo samo z lastnimi finančnimi in organizacijskimi močmi stežka privoščili. To predstavlja seveda obogatitev predvsem za gledalce, in jim obenem omogoči, da ne ostanejo »zasidrani« v svojem gledališču, ampak, da se počutijo doma tudi v ostalih tržaških dvoranah. Miloš Budin (Stalno gledališče FJK) je njene besede podkrepil z ugotovitvijo, da tovrstna sodelovanja dokazujejo dinamičnost tržaških kulturnih krogov in so mestu lahko za zgled.
Poklon Pippu Delbonu, ki nosi naslov CORPOaCORPO, bo v ponedeljek, 24. novembra, v dvorani Bartoli uvedlo srečanje z Delbonom; še prej, ob 19. uri, je predvidena projekcija njegovih filmov Amore carne (Ljubezen meso) in Sangue (Kri). V torek in sredo se bo dogajanje selilo v SSG: oba večera bo ob 21. uri na odru predstava Orhideje, ki spada v abonma Stalnega gledališča FJK (abonenti SSG pa bodo lahko koristili popust). Predstava bo opremljena s slovenskimi nadnapisi. V mali dvorani Kulturnega doma bo v torek ob 19. uri film La paura (Strah), v sredo pa Grido (Krik). Delbonov niz se bo zaključil v četrtek v gledališču Miela, kjer bodo ob 20.30 predvajali film CORPOaCORPO, ki sta ga Mario Brenta in Karine de Villers (oba bosta v četrtek v Trstu) posnela na vajah predstave Orhideje. Sledila bo projekcija Delbonovega dokumentarca Guerra (Vojna), posnetega v Izraelu in Palestini.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava