Nedelja, 31 marec 2024
Iskanje

Le nekaj ur pred odhodom

26. nov. 2014 | 21:03
Dark Theme

Amir in Sara sta na tem, da odpotujeta v Avstralijo, kjer bosta v Melbournu nadaljevala študij, predvsem pa pogledala z bistveno večjim optimizmom v smeri prihodnosti.
Do odhoda manjka le nekaj ur, mladi par postavlja na mesto še zadnje stvari. Ženska, ki ju je pravkar obiskala je funkcionarka urada za ljudsko štetje in ko odide iz njunega teheranskega stanovanja pusti odprta vrata, kar pravzaprav omogoči tudi nam, da vstopimo in se zazremo v njihovo zgodbo.
Celoten film je posnet v notranjosti stanovanja, ki postane tako nekakšen oder in hkrati tudi kraj iz katerega mi spoznavamo vse kar se dogaja znotraj in izzven njegovih zidov.
V stanovanju s Saro in Amirom je dojenček, hčerkica sosedov, na katero onadva pazita, ko je varuška odsotna. Pravzaprav se oče nekaj mesečne deklice že vrača domov, ko se v svetlem stanovanju zgodi tragedija, ki lahko za vselej spremeni življenja vseh, ki so ji prisostvovali.
Prvi dolgometražni film štiriintridesetletnega iranskega režiserja Nime Javidija, poklicnega inženirja, ki se je do danes posvečal predvsem reklamnim spotom in kratkometražnim zgodbam, je slika sodobnega življenja v Iranu. Film je septembra odprl letošnji izbor beneškega Tedna kritike, to je sklopa, ki je posvečen prav režiserjem, ki se posvečajo prvemu celovečercu. V delu, ki pripoveduje o državi, ki želi kljub železni tradiciji in omejeni svobodi na vsak način živeti moderno življenje, predvsem pa o njenih mladih generacijah, ki hočejo biti čimbolj podobne mladini ostalega sveta, se Nima Javidi, zaustavlja pri problemu odgovornosti in bojazni, ki so seveda blizu čisto vsem. (Iga)

Melbourne

Režija: Nima Javidi
Igrajo: Payman Maadi, Negar Javaherian, Mani Haghighi, Shirin Yazdanbakhsh in Elham Korda
Iran 2014
Ocena: ★★★1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava