Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Stefano Rampoldi tretjič

27. nov. 2014 | 20:24
Dark Theme

Stefano Rampoldi, vsem znan s psevdonimom Edda, velja za enega izmed najbolj vplivnih in priljubljenih italijanskih kantavtorjev. Dober del današnje italijanske alternativne rok scene ga ima za zgled. Edda je namreč v osemdesetih ustanovil rok skupino Ritmo Tribale, bend, ki je v naslednjih letih postal prava glasbena ikona. Po njem so se zgledovale zasedbe, kot so Afterhours, Marlene Kuntz in še veliko drugih. Edda je leta 1996 nenadoma zapustil bend in se dobesedno oddaljil od vseh. Začel je novo življenje in stopil v anonimnost, odvisnost od heroina pa je njegovo duševno stanje še poslabšala. Po dolgih letih se je rešil mamil in leta 2008 bolj za šalo kot zares postavil na spletni portal Youtube nekaj avtorskih komadov. Iz tega je kmalu nastal prvenec Semper Biot, danes pa je Edda izdal svojo tretjo ploščo Stavolta come mi ammazzerai?.
Povratek milanskega pevca na italijansko glasbeno sceno je vzbudil veliko zanimanja tako med glasbenimi kritiki kot tudi med oboževalci benda Ritmo Tribale in nasploh ljubitelji kvalitetne italijanske glasbe. Rampoldiju je priskočila na pomoč italijanska neodvisna glasbena založba Niegazowana Records, pri snemanju novega albuma pa bobnar in ustanovitelj založbe Fabio Capalbo ter pianist in basist Luca Bossi. Nastalo je tako sedemnajst avtorskih komadov, ki sestavljajo novo ploščo Stavolta come mi ammazzerai?. Album je izšel pred enim mesecem, traja pa malo manj kot tričetrt ure.
Nova plošča je izredno avtobiografska. V njej Edda opisuje težke družinske odnose (na primer v pesmih Pater, Coniglio Rosa in Mater), posledice uživanja mamil (v komadu HIV), pa tudi ljubezenske izkušnje (v skladbi Tu e le rose in Saibene).
Iz glasbenega zornega kota je album popoln. Edda se je tokrat odločil bodisi za rokerske komade (nekatere tudi v stilu Ritmo Tribale) kot tudi za bolj umirjene akustične pesmi. Milanski glasbenik bo decembra začel glasbeno turnejo, 23. januarja pa mu boste lahko prisluhnili tudi v tržaškem nočnem klubu Tetris.

Stavolta come mi ammazzerai?
Edda

Alternativni rok
Niegazowana Records, 2014
Ocena: ★★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava