Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Polno ritma in akcije

25. mar. 2015 | 21:48
Dark Theme

Eno najlepših sredozemskih pristaniških mest, Marsej, je bil sredi sedemdesetih let tudi pomembna postaja prekupčevalcev z mamili.
Pierru Michelu, mlademu komisarju doma iz Metza, na severu Francije, ki se je prav zaradi službene priložnosti z družino preselil na jug države, so zaupali zahtevno nalogo. V družbi nekaterih sodelavcev mora namreč odkriti in predvsem prekiniti delovanje zločinske tolpe, imenovane La French.
Dolge lovke kriminalne združbe segajo od Turčije, preko Francije, Kanade, vse do ZDA, se pravi po neskončni mednarodni poti tihotapljenja heroina.
Nadebudni a neizkušeni Michel se novi preizkušnji posveti z največjo vnemo in se sploh ne meni za Gaetana Tanyja Zampo, starosto marsejske mafije, čigar moč in oblast pa bo mladi komisar kmalu preizkusil tudi na svoji koži.
Žanrski film, prepoln ritma in akcije se seveda zgleduje po legendarnih 'polar' zgodbah, ki se jim danes posvečajo predvsem onkraj Oceana.
Za francosko, dobro izpeljano inačico pa je poskrbel še ne štiridesetletni pariški režiser, Jimenez, ki je v resnici šele pri drugem filmu. Vlogi protagonistov, komisarja in mafijskega bossa, je zaupal Jeanu Dujardinu in Gillesu Lelloucheju, se pravi dvema izrednima frncoskima igralcema.
Film se naslanja na resnično zgodbo, pa čeprav jo je režiser nekoliko prilagodil filmskim potrebam. Komisar Pierre Michel se je namreč res z vsemi močmi zoperstavil francoski mafiji in celo sodeloval s palermskim sodnikom Giovannijem Falconejem. V filmu je v resnici govor tudi o Michelovem sodelovanju s politiko, točneje s takratnim predsednikom Miterrandom. (Iga)

French connection
Režija: Cedric Jimenez
Igrajo: Jean Dujardin, Celine Sallette, Benoit Magimel, Gilles Lellouche in Pauline Burlet
Francija 2014
Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava