Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Volčji otrok, ki so ga poslali na fronto

15. apr. 2015 | 21:22
Dark Theme

Haris je deček, ki ga leta 1988 najdejo v bližini Travnika v Bosni. Fantek že od rojstva živi zapuščen v gozdu, kjer zanj skrbi volkulja. Ko lovci volka ustrelijo, odpeljejo dečka v sirotišnico v Beograd. Haris ne zna hoditi in niti govoriti, vse otroštvo je namreč preživel z živalmi. V Beogradu se Pućke, kot mu pravijo, spoprijatelji s skrbnikom Ilkejem in dečkom Žiko, po katerega pa nekega dne pride oče in mora proč. Harisova situacija je iz dneva v dan boljša. Deček se prilagodi novemu okolju in tudi šolanje kaže prve rezultate.
Samo štiri leta kasneje pa na ozemlju takratne Jugoslavije izbruhne vojna in Harisovo ime prepriča bosansko vojsko, da mora dečka poklicati nazaj in ga poslati na fronto. Živalski pogoji, v katerih je Haris odrastel, se tako izkažejo za bistveno boljše od tistih, ki jim bo moral zdaj kljubovati z orožjem v roki.
Na dan, ko prihaja v dvorane film, ki ga je Nanni Moretti posvetil svoji mami, bo na italijanskih filmskih platnih (v Trstu, v dvorani Fabbri) zaživela tudi majhna zgodba o nikogaršnjem sinu. Drama, posneta po legendi o volčjem otroku iz Bosne, je tudi prvenec beograjskega režiserja Vuka Ršumoviča, s katerim je še ne štiridesetletni avtor zmagal nagrado Tedna kritike na lanskem beneškem filmskem festivalu.
Film je pretresljiva, ganljiva zgodba, ki pripoveduje o prelomnem obdobju pred in po začetku vojne. V resnici celo protivojni film, ki opisuje absurdno situacijo, predvsem pa usodo nedolžnega otroka, čigar edina krivda je v tem, da je njegovo ime nekdo želel povezati z narodnostnim poreklom... (Iga)

Ničije dete - Figlio di nessuno
Režija: Vuk Ršumović
Igrajo: Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković, Miloš Timotijević in Tihomir Stanić
Srbija, Hrvaška 2014
Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava