Petek, 12 april 2024
Iskanje

Štirinajst komadov kalifornijskega pank - roka

16. apr. 2015 | 19:01
Dark Theme

Skupina Rancid spada nedvomno v svetovno pank rok elito. Bend je v dvajsetletni glasbeni karieri izdal osem plošč, pred nekaj meseci pa je zagledal luč nov album z naslovom ...Honor Is Al We Know. Kalifornija slovi po peščenih plažah in deskanju, poleg tega pa se je tu proti koncu osemdesetih let razvil nov val pank roka. Skupine, kot so NOFX, Green Day, The Offspring, delno Blink 182 in seveda Rancid, so s hitrimi ritmi in relativno enostavno glasbeno strukturo predstavile pank glasbo širši javnosti.
Nekateri izmed teh bendov (Green Day, Blink 182 in The Offspring) so se, tudi zaradi zasluženega slovesa, nevarno približali bolj pop ritmom. Zasedbi NOFX in Rancid pa sta ostali »zvesti« prvotni pank glasbeni poti.
Bend Rancid sta leta 1991 ustanovila pevec in kitarist Tim Armstrong ter basist Matt Freeman. Njima dvema se je kmalu nato pridružil še bobnar Brett Reed. Fantje so leta 1993 izdali svoj istoimenski prvenec, leto kasneje pa je postal stalen član skupine še karizmatični pevec in kitarist Lars Frederiksen. Zasedba je prodrla na svetovno glasbeno sceno z naslednjim ploščkom ...And Out Come The Wolves, v katerem razberemo tudi ska rok ritme in tu pa tam tudi nekaj reggaeja.
Leta 2006 je bobnarja Bretta Reeda zamenjal Branden Steineckert, tri leta kasneje je skupina izdala ploščo Let The Dominoes Fall, nato pa so se člani benda posvetili samostojnim glasbenim projektom. Po petih letih je oktobra lani končno zagledal luč nov plošček ...Honor Is All We Know. Album sta izdali ameriški neodvisni glasbeni založbi Hellcat Records in Epitaph Records. Ploščo sestavlja štirinajst komadov za malo več kot pol ure pristnega pank roka. Dokaz, da so fantje ostali »zvesti« staremu glasbenemu receptu je že prva pesem Back Where I Belong, hitri dvominutni komad, v katerem skupaj pojejo Frederiksen, Armstrong in Freeman. Naslednje skladbe sledijo istemu glasbenemu kalupu, izjemi sta le ska pank pesmi Evil's My Friend in Everybody's Sufferin'.

...Honor Is All We Know

Rancid
Pank-rok
Reprise Hellcat Records / Epitaph Records, 2014
Ocena: ★★★★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava